Benjamin NetanyahuFoto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Benjamin Netanjahu potpisao je danas koalicioni sporazum sa partijom Noam, koja je poznata po homofobičnim i ultranacionalističkim stavovima, a njen predsednik Avi Maoz će, u skladu sa sporazumom, biti zamenik ministra i rukovodiće organom za „Jevrejski identitet“, objavio je BBC.

To će biti prvi put da je u Vladi Izraela toliku moć dobila jedna partija sa religiozno-nacionalističkim, antiarapskim i anti-LGBT stavovima, koja se zalaže za striktno tumačenje jevrejskih verskih zakona.

Sporazum Netanjahuovog Likuda i partije Noam dodatno je zabrinuo javnost zbog verovatnog sastava nove vlade, pa je odlazeći premijer Jair Lapid to opisao kao „potpuno ludo“, dok su palestinski lideri upozorili na opasnosti od predstojeće „desničarske fašističke koalicije“.

Maoz je za LGBT populaciju govorio da predstavlja opasnost za porodicu, a obećao je da će, ako bude u vlasti, zabraniti održavanje parada ponosa. Predizborni slogan njegove partije za izbore 2019. godine glasio je „Izrael bira da bude normalan“.

Za žene je govorio da najviše mogu da doprinesu društvu tako što će se udati, roditi decu i podizati porodicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.