Netanjahu: Trampov bliskoistočni plan biće istorijski 1Benjamin Netanjahu Foto: EPA-EFE/ GIL COHEN-MAGEN

„Mogućnost kao ta pruža se jednom u istoriji i ne možemo je propustiti. Nadam se da smo na pragu istorijskog trenutka za našu državu“, saopštio je Netanjahu o tom planu pre polaska za Vašington da o tome diskutuje.

On je ponovio svoju ocenu da danas Izrael ima najvećeg prijatelja u Beloj kući kakvog nikada nije imao i da zato postoji najveća mogućnost koju takodje nikada nije imao, preneo je Frans pres.

Netanjahu će ovog vikenda otputovati u Vašington da diskutuje o američkom planu za Bliski istok koji su Palestinci unapred odbacili.

Tramp je u četvrtak objavio da će uskoro predstaviti dugo očekivani plan.

Ekonomska komponenta plana obelodanjena u junu i predvidja oko 50 milijardi dolara medjunarodnih investicija za palestinske teritorije i okolne arapske zemlje u periodu od 10 godina.

Međutim konkretni detalji plana su ostali nepoznati.

Netanjahuov glavni politički rival Beni Ganc potvrdio je u međuvremenu da je prihvatio Trampov poziv da i on dodje u Vašington i da se sretne sa njim pre objavljivanja plana.

Ganc je prvobitno nagovestio da prihvata zajednički poziv potpredsednika SAD Majka Pensa upućen i njemu i Netanjahuu pre dva dana kada je Pens bio u Jerusalimu.

Netanjahu je sugerisao Pensu da i Ganc bude pozvan, imajući u vidu da će se u Izraelu održati parlamentarni izbori 2. marta i da postoji želja da se predstavi zajednički stav o planu za koji se očekuje da bude u korist jevrejske države, preneo je AP.

Početkom vikenda međutim učinilo se da bi Ganc mogao i da odbije poziv u strahu da će Netanjahu iskoristiti sastanak sa Trampom da ga nadmaši u Vašingtonu i da usmeri kampanju što dalje od svoje optužnice za korupciju.

U Izraelu su prošle godine održane dve runde izbora na kojima nije bilo jasnog pobednika i nova vlada nije formirana.

Zato će biti održani treći izbori za manje od godinu dana, što se još nikada nije desilo u istoriji te zemlje.

Ganc će se u ponedeljak sastati sa Trampom privatno i vratiti u Izrael odmah da vodi parlamentarno saslušanje u kojem se traži odbijanje Netanjahuove molbe za imunitet od izraelskih poslanika.

„Mirovni plan koji je osmislio predsednik Tramp ući će u istoriju kao značajna prekretnica na putu za različite igrače na Bliskom istoku da konačno krenu ka istorijskom i regionalnom sporazumu“, rekao je Ganc u obraćanju prenošenom preko televizije, ocenivši da se radi o sudbinskim vremenima, za granice Izraela, za karakter te zemlje i njenu demokratiju.

Očekuje se da će plan biti uveliko u korist Izraela i ponuditi kontrolu toj zemlji nad velikim delovima Zapadne obale iako Palestinci teže da na čitavoj toj teritoriji koju je Izrael okupirao 1967. osnuju svoju državu.

Oni su unapred odbacili Trampov plan, a veći deo medjunarodne zajednice podržava palestinski stav.

Netanjahu je već nekoliko puta rekao da namerava da anektira dolinu Jordana kao i jevrejska naselja širom Zapadne obale što bi onemogućilo stvaranje održive palestinske države.

Ganc je, najavljujući sastanak sa Trampom, ponovio kritiku na račin Netanjahua, rekavši da za promociju takozvanog Sporazuma veka Izrael mora biti ujedinjen pod premijerom koji ima javni legitimitet da ga primeni, dodavši da se nekome ko je optužen ne može verovati da će to uraditi.