Nimic: Neuspeh Dogovora iz Prespe bi imao opasne posledice 1Foto: EPA-EFE/NIKOS ARVANITIDIS

Ukoliko prespanski dogovor ne stupi na snagu, posledice neuspeha biće duboke i dve strane bi mogle da se predomisle o mnogim pitanjima o kojima su se već dogovorile, rekao je Nimic grčkim medijima i dodao da u tom slučaju predviđa više scenarija, „od kojih su neki mnogo opasni“.

On je, takođe, rekao da bi za nov dogovor između Skoplja i Atine o imenu Makedonije, bile potrebne godine, i pred pregovaračima bi se opet našli problemi oko kojih su se dve strane već dogovorile, a novi pregovori bi se vodili i u sasvim dragačijim političkim okolnostima. Nimic podseća da je prespanski dogovor rezultat napora koji traje četvrt veka, odnosno od potpisivanja privremenog dogovora dve strane u jesen 1995. godine. Nimic je čestitao parlamentu Makedonije na ratifikaciji dogovora i pozvao grčku stranu da to isto učini.

Poslanici grčkog parlamenta počeli su danas raspravu o ratifikaciji prespanskog dogovora, za čije je usvajanje, koje se očekuje sutra, prema izjavama grčkih zvaničnika, obezbeđena većina.