Norveška negira da blokira pristup Rusiji Svalbardu 1EPA-EFE/HEIKO JUNGE NORWAY OUT

Pored spora s Litvanijom zbog pristupa robe ruskoj eksklavi Kalinjingradu, Moskva tvrdi da Norveška krši sporazum koji Rusiji omogućava pristup Svalbardu. Rusija je juče optužila Norvešku da remeti isporuku važnih zaliha i zapretila odmazdom.

Šefica norveške diplomatije Aniken Huitfeld je rekla danas za Rojters da Norveška ne blokira pristup arktičkom arhipelagu, već samo primenjuje međunarodne sankcije, te da Rusija ima druge načine da dođe do svojih naselja.

Svalbard, koji se nalazi na pola puta od severne obale Norveške i Severnog pola, deo je Norveške, ali Rusija ima pravo da eksploatiše prirodne resurse arhipelaga prema sporazumu iz 1920. godine, a u tamošnjim pojedinim naseljima žive pretežno Rusi.

„Isporuka koja je stopirana na norveško-ruskoj granici je stopirana na osnovu sankcija kojima je ruskim kompanijama za transport robe kopnenim putem zabranjeno da transportuju robu na norveškoj teritoriji. Norveška ne krši Svalbardski sporazum“, rekla je Huitfeld. „Norveška ne pokušava da spreči da isporuke dođu do (naselja) Barencburga“, dodala je, aludirajući na glavno rusko naselje na Svalbardu gde se iskopava ugalj.

Kako je navela, Rusija bi mogla da isporuči zalihe na drugi način, isključivo brodovima ili vazdušnim putem, a ne samo kopnenim.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.