Nova popuštanja antikovid mera u Sloveniji 1Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Slovenačka vlada je zbog poboljšanja epidemiološke situacije donela odluku o daljem popuštanju epidemioloških mera pa se od subote dopuštaju okupljanja do 50 osoba na javnim manifestacijama, umesto 10 kao do sada, a uz posebnu dozvolu Instituta za javno zdravlje, moguće je okupljanje i više osoba.

Kako javlja Hina, isti broj ljudi može da bude i prilikom verskih obreda na otvorenom prostoru, a u crkvama se broj ograničava na polovinu sedišta dok je obaveza nošenja maski na javnim mestima i dezinfikovanje u zgradama sa više stanova produžena do 23. maja.

Od ponedeljka će se ponovo u normalnom režimu odvijati nastava u svim srednjim školama i na fakultetima, vreme rada lokala i ugostiteljskih objekata produžava se do 22 sata, a ukida se i najveći deo restrikcija za sportske priredbe i kulturne delatnosti.

Vlada je objavila da je u Sloveniji u poslednja 24 sata, sa 4.636 testova, potvrdjeno 597 novozaraženih korona virusom, odnosno 12,9 odsto, dok je sedmodnevni prosek zaraze u jednom danu 494, a nastavlja se pozitivan trend i drugih indikatora epidemije.

U bolnicama je trenutno 450 obolelih od kovida-19, od čega ih je 123 na intenzivnim odeljenjima, a u poslednja 24 sata umrlo je četvoro obolelih.

Prema projekcijama vlade, Slovenija bi iz sadašnje „žute“ faze epidemije mogla početkom juna da predje u „zelenu“ fazu, kada bi otpala skoro sva dosadašnja ograničenja, uz zadržavanje osnovnih higijenskih mera.

Potvrdjeno je da je u zemlji utvrdjen prvi slučaj indijske varijante korona virusa, kod mladjeg muškarca koji je doputovao iz Indije, ali epidemiolozi u tome za sada ne vide posebnu opasnost.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.