Novi detalji o smrti Flojda 1Foto: EPA-EFE/ JIM LO SCALZO

U najnovijem objavljenom transkriptu o minutima koji su prethodili smrti Afroamerikanca Džordža Flojda otkriveno je da je on policajcima rekao „ne mogu da dišem“ više od 20 puta, na šta je Derek Šovin, beli policajac koji mu je kolenom pritiskao vrat gotovo devet minuta, odgovorio: „Potrebno je veoma mnogo kiseonika da bi neko mogao da priča“.

Flojdove reči na samrti su postale svojevrstan poziv na demonstracije širom Sjedinjenih Država, ali i sveta u znak protesta protiv sistematskog rasizma i policijske brutalnosti.

Transkripti zapisa video kamere koji su upravo objavljeni pružaju najdetaljniji do sada izveštaj o tome šta se događalo nakon što je policija privela Flojda 25. maja. Pre nego što je preminuo, Flojd je dozivao svoju mrtvu majku i svoju decu.

„Mama, volim te. Kaži mojoj deci da ih volim. Mrtav sam“, rekao je Flojd. Novi dokaz je objavljen u okviru pokušaja jednog od policajaca koji su bili umešani, Tomasa Lejna, da budu odbačene optužbe da je on pomagao i podsticao ubistvo.

U transkriptu se jasno vidi da je Flojd pokušavao da sarađuje sa policajcima i da im je rekao da se ne oseća dobro.

„Boli me stomak. Boli me vrat. Sve me boli. Potrebna mi je voda ili nešto, molim vas“, rekao im je on. Moleći ih da ga ne stavljaju u policijski kombi, Flojd je rekao da je klaustrofobičan.

Većina onoga što je javnost ranije znala o Flojdovoj smrti zabeležena je kamerom jednog posmatrača i snimcima sa nadzornih kamera. Novi transkripti su otkrili da su prolaznici, kada su policajci primetili da se Flojd onesvestio, pitali da li on ima puls.

„On sada uopšte i ne diše, čoveče, da li misliš da je to u redu“, upitao je neko.

„Da li osećaš nešto“, pitao je Lejn, dok su on i drugi policajci bezuspešno pokušavali da pronađu Flojdov puls. Šovin je i dalje držao koleno na Flojdovom vratu.

Novi izveštaj obuhvata 82 strane transkripta snimaka telesne kamere i 60 strana transkripta Lejnovog intervjua sa istražiteljima. Kada je Lejn upitan da li se oseća kao da su on ili Šovin doprineli Flojdovoj smrti, njegov advokat je prekinuo razgovor, rekavši: „na to nećeš odgovarati“.

Lejnov advokat Erl Grej je svog klijenta predstavio kao početnika koji je imao poverenja u Šovina, starijeg policajca. Grej je rekao da je, kada je Flojd bio na zemlji, Lejn dva puta pitao da li bi trebalo da ga okrenu na bok, na šta je Šovin odgovorio „ne“.

Šovin je optužen za ubistvo drugog i trećeg stepena i ubistvo bez predumišljaja.

Lejn, i policajci Džej Aleksander Kung i Tou Tao, su optuženi za pomoć i podsticanje ubistva drugog stepena i ubistva bez predumišljaja. Lejn je držao Flojdove noge, a Kung je bio na sredini njegovog tela dok mu je Šovin sputavao disanje.

Portparol kancelarije javnog tužilaštva rekao je da tužioci imaju nameru da se protive zahtevu za odbacivanje optužbi protiv Lejna. Transkripti su pokazali da je Flojd bio smrtno uplašen od policajaca koji su mu prišli.

Kada je Lejn prvi put prišao Flojdu, koji je bio u automobilu sa još dvoje ljudi, on je stalno ponavljao „žao mi je, žao mi je“.

„Prokletstvo. Čoveče, u mene su već pucali. U mene su pucali na isti način, gospodine policajac, ranije. Gospodine policajac, molim vas nemojte da pucate u mene. Molim te, čoveče“, rekao je Flojd Lejnu koji je izvukao svoj pištolj.

Kasnije je Lejn pitao Šavandu Rene Hil, svedokinju koja je sedela u automobilu, zašto je Flojd „bio toliko uznemiren i nije nam pokazao svoje ruke već se tako čudno ponašao“, navodi se u transkriptu.

„Zato što je ranije već pucano na njega. Nešto se događa sa njim u vezi s policijom, kažem vam“, odgovorila je Hil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari