Novi potres u Hrvatskoj jačine 3,9 Rihtera, 57. u poslednja 73 sata 1Foto: Pixabay/Angelo Giordano (Ilustracija)

Područje Banije u Hrvatskoj koje i dalje podrhtava večeras je pogodio zemljotres jačine 3,9 po Rihteru. Kako javlja HRT osetio se i na području Zagreba.

Seizmološka služba Hrvatske registrovala je prilično jak zemljotres u 18.24 s epicentrom devet kilometara zapadno-jugozapadno od Siska.

Prethodno je na istom području u 14.28 registrovan zemljotres jačine 3,3, a nešto iza podneva 3,8 po Rihteru. Potres u 18.24 bio je 57. koji se osetio u poslednja 73 časa.

Podsetimo, danas u 12:06 takođe je registrovan potres, u centralnom delu Hrvatske, a magnituda je, prema podacima Seizmološke službe Republike Hrvatske, bila 3,8 stepeni po Rihteru. Epicentar je bio šest kilometara jugozapadno od Petrinje, kod Strašnika.

Među njima je najjači bio sinoć u okolini Petrinje, jačine 5,0 po Rihteru i on je dodatno oštetio neke od objekata u pogodjenom području.

Tlo u centralnoj Hrvatskoj neprestano podrhtava od razornog zemljotresa 29. decembra, jačine 6,2 po Rihteru, što stvara dodatne teškoće i nemir kod gradjana u najteže pogodjenim mestima, Petrinji, Sisku, Glini i okolnim selima.

U razornom potresu poginulo je sedam osoba s područja Banije, a brojni objekti su oštećeni u Petrinji, Sisku, Glini i okolnim selima, ali i u Zaprešiću kod Zagreba i u glavnom gradu koji je teško stradao u jakom zemljotresu u martu.

Brojni stanovnici Banije ostali su bez domova. Prema najnovijim informacijama, za one koji ne žele da napuste kuće potrebno je obezbediti još oko 1.000 kontejnera za smeštaj.

Ministar ekonomije Tomislav Ćorić, nakon sastanka u vladi s domaćim proizvođačima stambenih kontejnera, izjavio je večeras da bi sledećih nedalja trebalo da budu podmirene potrebe za privremenim smeštajem stanovnika sa pogođenih područja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.