Novi priručnik Kremlja za propagandu: "Specijalna operacija" je krštenje Rusije, Putin poput Aleksandra Nevskog 1Foto: EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Kremlj je pripremio novi priručnik o tome kako propaganda treba da govori o ratu u Ukrajini.

“Specijalnu operaciju“ treba, navodi portal Meduza koji je imao uvid u priručnik i to kako navode kasnije nego što je on dostavljen prorežimskim medijima, uporediti sa krštenjem Rusije, a Putina sa Aleksandrom Nevskim.

Kremlj “preporučuje“ državnim i provladinim medijima – kao i sistemskim političarima – da povuku paralele između rata u Ukrajini, krštenja Rusije i bitke na Nevi.

Ove teze su navedene u priručniku, koji je pripremljen početkom jula (sredinom meseca tradicionalno se obeležava godišnjica bitke koja se odigrala 1240.) a u kojem se pravi analogija između rata u Ukrajini i bitke na Nevi, ukazuje Meduza.

Novi priručnik Kremlja za propagandu: "Specijalna operacija" je krštenje Rusije, Putin poput Aleksandra Nevskog 2
Foto: EPA-EFE/ALEXANDER SHERBAK/ Putin i patrijarh Kiril na izložbi povodom 800 godina od rođenja Aleksandra Nevskog

Invazija na Ukrajinu u priručniku se objašnjava kao delovanje “kolektivnog Zapada“, koji već skoro hiljadu godina napada Rusiju da bi je podelio i zaplenio resurse zemlje, kao i da uništi pravoslavnu veru.

Borba protiv ateista

U preambuli najnovijeg priručnika stoji:

Krštenje je postalo osnova za jačanje i jedinstvo ruske države za stotine godina koje dolaze. Pravoslavna vera uči saosećanju, ljubavi prema bližnjemu i toleranciji prema drugima.

Ove vrednosti su činile osnovu ruske civilizacije i omogućile Rusiji da ujedini stotine naroda. Danas su se predstavnici svih naroda Rusije ponovo okupili u suprotstavljanju ateistima i odbrani tradicionalnih vrednosti i prava svoje dece da žive u skladu sa njima.

Takođe se kaže da je usvajanje pravoslavlja pomoglo da se ujedine “rasute ruske zemlje“ i stvori država čija je definitivna vrednost bila ”tolerancija“.

U dokumentu se zatim tvrdi da, kao i krštenje Rusije, rat u Ukrajini postavlja “državne temelje“ zemlje – kao i “temelje razvoja Rusije u vekovima koji dolaze“.

Novi priručnik Kremlja za propagandu: "Specijalna operacija" je krštenje Rusije, Putin poput Aleksandra Nevskog 3
Foto: EPA-EFE/OLEG PETRASYUK/ Crkva Vaznesenja Gospodnjeg sagrađene 1913. godine i uništene tokom ruske okupacije sela Lukašivka, oblast Černigov,

Autori (nisu navedeni u dokumentu) uveravaju da je to razlog “okupljanja društva” oko vojske i “„strateškog kursa predsednika”.

„Rusija je ponovo postala sposobna da ispuni svoju misiju zaštite potlačenih“, prenosi Meduza delove teksta.

Autori priručnika “preporučuju“ da se o uzrocima rata govori na sledeći način:

-Sukob u Ukrajini izazvale su ruke zapadnih zemalja koje su Ukrajini prebacile oružje.

-Ukrajina je trebalo da postane odskočna daska za napad na Rusiju.

-Strateški cilj kolektivnog Zapada nekoliko vekova u odnosu na Rusiju se nije promenio – to je obuzdavanje, slabljenje, rasparčavanje i potpuno uništenje Rusije.

Jedan od ciljeva „specijalne operacije“u dokumentu je proklamovana kao “borba protiv ateista“, a oni su u tekstu opisani kao “silovatelji, razbojnici i ubice“, koji “ni u šta nisu verovali smatrajući da ih je to oslobodilo bilo kakve moralne obaveze prema drugim ljudima“.

Kremlj predlaže da se ukrajinska vojska nazove „bezbožnom“ koja “žrtvuje i vrši ritualna ubistva“, a ženu i decu koriste kao „živi štit“ (Meduza napominjeb da državni mediji o tome govore od početka rata).

Za Ukrajince moral ne postoji, tvrdi se dalje u priručniku, njima je ta kategorija nepoznata i pravi su ateisti.

Ne plaše se kazne Božije za svoja zlodela. Mnogi Ukrajinci su otvoreni satanisti i sledbenici mizantropskih kultova.

Ovakve smernice među propagandnim režimskim medijima već se rpimenjuju,ukazuje ovaj portal. Na primer, početkom juna RIA Novosti objavila je članak sa naslovom „Kozje lice. Satanizam i okultizam postali su ideologija ukrajinskih nacionalnih bataljona”.

Tekođe, tekst na Gazeta.ru nosi naslov “Krštenje Rusije i specijalna operacija u Ukrajini: šta je zajedničko?“. A u njemu ima paragrafa, jednostavno prepisanih iz kremaljskog “priručnika”, ukazuje Meduza.

Na primer, kaže se da je “Rusija ponovo postala sposobna da ispuni svoju misiju – da zaštiti potlačene“. Takođe govori o borbi Rusije sa “bezbožnicima“.

Sličan tekst pojavio se na provladinom sajtu FederalPres. A prokremljanski Regnum je pisao o sličnostima između bitke na Nevi i „specijalne operacije“.

Preventivni udar

Autori dokumenta objašnjavaju da “kolektivni Zapad” vekovima pokušava da podeli Rusiju. Priručnik takođe objašnjava šta je „kolektivni Zapad“. Prema Kremlju, u različitim vremenima ovaj „kolektivni Zapad“ je bio: Tevtonski red, Švedska, Komonvelt, Napoleonovo carstvo, Treći Rajh i NATO.

Svi su ispovedali istu taktiku – okrenuti se protiv Rusije „naroda koji žive u blizini njenih granica“.

Ovde autori povlače direktnu analogiju sa “kolektivnim Zapadom”, koji je „napumpao” Ukrajinu oružjem i tamo razmestio “mrežu biolaboratorija”.

Prema priručniku svi zapadni napadi završavaju se na isti način: „Društvo se ujedinjuje oko nacionalnog vođe i, pokazujući hrabrost i herojstvo na bojnom polju, odbija osvajače.

Kremlj “preporučuje“ provladinim medijima i sistemskim političarima da napomenu da se to navodno dogodilo i nakon pobede u bici na Nevi i nakon početka rata u Ukrajini (mada o tome nema pouzdanih podataka).

Jedno od poglavlja dokumenta nosi naslov “Snaga u istini!“.

Ove reči se pripisuju Aleksandru Nevskom, ali hronike kažu da je knez pre bitke izgovorio sasvim drugačiji izraz: “Bog nije u sili, nego u istini“.

“Iza ruskih vojnika stajala je istina – oni su branili svoj dom, i stoga pobeda nije mogla da ne bude naša“, pišu autori dokumenta.

Paragrafi o “specijalnoj operaciji“ ne govore ništa o zaštiti kuća, ali se pominje da su i ruski vojnici “uvereni da su u pravu, jer nastavljaju delo svojih dedova i pradedova – dovršavaju nacizam .“

Kremlj napominje da sada Zapad (kao i ranije) želi da uništi Rusiju zarad resursa koji su mu potrebni. Ali i sami ovi resursi su se promenili, primećuju autori priručnika. Ako je ranije to bilo samo stanovništvo, sada su Zapadu potrebni minerali:

Potrošačko društvo koje se razvilo na Zapadu zahteva mnogo sredstava. Zapad je ostao bez sopstvenih resursa pre nekoliko vekova. To je bio uzrok kolonijalizma i neokolonijalizma. Zapad direktno kaže da Rusija ima previše resursa za jednu zemlju i zato mora da se podeli.

Uz sve ove argumente, propagandisti treba da navedu čitaoce i gledaoce na tezu da je rat u Ukrajini “preventivni udar“. Ovu tezu su već koristili i provladini mediji i sam Putin.

Zato, rukovodstvo Rusije i lično Vladimir Putin nisu dozvolili napad na Rusiju. Odlučeno je da se pokrene “specijalna vojna operacija”, što je omogućilo da se izbegne ponavljanje 22. juna 1941. sa invazijom nacističkih trupa u Rusiju“, (ovde napominje Meduza upoređuju akcije Kremlja i sovjetskog rukovodstva očigledno ne u korist ovog drugog).

Prema dva izvora Meduze bliskih predsedničkoj administraciji, Kremlj sada pokušava da pronađe “modele“ koji bi Rusima mogli da objasne razloge i ciljeve invazije na Ukrajinu.

“Što duže traje operacija, ljudi imaju više pitanja: zašto se to uopšte dešava? Koji su ciljevi? objašnjava jedan od sagovornika Meduze.

Priručnici povezani sa istorijom jedan su od pokušaja takvog objašnjenja. Meduzini izvori nisu isključili da će se i dalje pojavljivati slični dokumenti sa uputstvima o drugim istorijskim događajima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.