Novi štrajk sindikata u Francuskoj zbog najavljenih izmena penzione politike 1Foto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Danas su u Francuskoj najavljeni protesti i štrajkovi zaposlenih u saobraćaju i rafineriji zbog najavljenog plana predsednika Emanuela Makrona da podigne starosnu granicu za penziju sa 62 na 64 godine, prenosi Gardijan.

Sindikati su šesti put od početka godine proglasili Dan štrajkova i demonstracija širom zemlje, sa ciljem da ponove veliku izlaznost viđenu na prvom velikom protestu, 19. januara, kada je više od milion ljudi marširalo protiv promena penzione politike .

Očekuje se da će poremećaj biti veći i trajati duže jer su železnički sindikati pozivali na neprekidne štrajkove, koji bi mogli da utiču na sve nacionalne vozove, kao i na međunarodne rute, uključujući Eurostar.

Lokalni gradski autobusi i metro u velikim gradovima takođe će biti pogođeni, kao i avio-kompanije. Do 30 odsto letova je otkazano u utorak i sredu zbog štrajka kontrolora letenja.

Drumski prevoznici bi mogli da uspore i blokiraju rute do većih gradova. Isporuka proizvoda supermarketima i firmama će verovatno biti poremećena.

„Ideja je da se Francuska nađe u zastoju“, rekao je Fabris Mišo, iz ogranka železničara sindikata CGT.

Ministar saobraćaja Kleman Bon rekao je za TV stanicu Frans 3 da će ovo biti „jedan od najtežih“ dana štrajka za putnike od početka protesta.

Neki studenti, uključujući Univerzitet Ren 2 u Bretanji, počeli su da blokiraju fakultete još u ponedeljak uveče. Zatvaranje škola očekuje se danas jer pojedini nastavnici u osnovnim i srednjim školama stupaju u jednodnevni štrajk.

U francuskom Senatu se raspravlja o Makronovim predlozima da se starosna granica za odlazak u penziju podigne sa 62 na 64 godine i poveća broj godina rada potrebnih za ostvarivanje pune penzije.

Predsednik je ozbiljno uzdrman na unutrašnjem planu nakon što njegova centristička grupacija nije uspela da osvoji apsolutnu većinu na parlamentarnim izborima prošlog juna na kojima je zabeležen uspeh krajnje desnice i radikalne levice.

Bez većine, vlada mora da se osloni na desničarske republikance da podrže promene penzione politike, ali njihovi senatori i poslanici vrše pritisak na izmene.

Predviđa se da će razgovori biti okončani do kraja marta. Očekuje se da će odbor sastavljen od poslanika iz oba doma parlamenta tražiti potencijalni dogovor o zajedničkoj verziji teksta, da bi na kraju bio predstavljen na usvajanje u nacionalnoj skupštini, a zatim i u Senatu.

Ali ostaje neizvesno u pogledu nivoa podrške. Vlada je odlučna da nastavi sa promenama penzione politike, a njen portparol je rekao da se zemlja suočava sa hitnijim pitanjima od štrajkova, kao što je kriza usled povećanih troškova života.

Anketa Ifpoa za nedeljni list Le Journal de Dimanche pokazala je da samo 32 odsto Francuza podržava predloženu penzione promene koje zagovara Makron.

Loran Berger, šef umerenog sindikata CFDT, kritikovao je Makrona što se nije sastao sa sindikalnim liderima. Rekao je da predsednik mora da sluša francuski narod.

„Ne može da ćuti kao u poslednja dva meseca“, rekao je Berger.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.