Novinari uz pretnju hapšenjem izbačeni sa stranačkog skupa u - SAD 1Foto: Beta/AP

Reporterka i fotoreporter izbačeni su sa javnog stranačkog skupa i zaprećeno im je hapšenjem zbog pokušaja da postave pitanje poslanici opozicione američke Republikanske stranke Merdžori Tejlor Grin koja je pod teškom kritikom jer je podržala pozive na društvenim mrežama na nasilje nad zvaničnicima vladajuće Demokratske stranke.

Lokalna WRCB-TV bila je pozvana da izveštava sa skupa u sredu u Daltonu, u Džordžiji, i dobila je akreditacije za to, rekla je za AP Kali Starns, urednica vesti te TV.

„Kada smo stigli, rečeno nam je da ne smemo da razgovaramo s gostima ili s poslanicom Kongresa SAD“, rekla je reporterka Meredit Aldis u emisiji svoje stanice u sredu.

U video-snimku može se čuti da kada reporterka pokušava da pita poslanicu Grin, ona je prekida i kaže: „Ja razgovaram sa svojim biračima!“.

Tada je osoba iz kancelarije poslanice prišla nvinarki i rekla joj da ode, ili će pozvati šerifovog zamenika koji je smesta prišao i optužio novinarku za „kriminalni upad“ i rekao: „Ako ne odete, otići ćete u zatvor!“.

Novinarka Aldis je poslanicu Grin pitala o njenim objavama na društvenim mrežama i o zahtevima da je zbog njih izbace iz Kongresa SAD.

Šerif je odbio da komentariše taj slučaj i usmerio je AP na kancelariju poslanice Grin čiji je predstavnik za štampu Nik Dajer odgovorio u i-mejlu da je „to bio opšti skup za birače, a ne konferencija za štampu. Svima prisutnim (osim medijima) bilo je dozvoljeno da postave pitanje“.

Grin koja je ovog meseca preuzela poslanički mandat, predstavlja jedan od okruga Džordžije. Prošle godine je tokom svoje predizborne kampanje nastojala da strogo kontroliše izveštavanje medija, često ne dozvoljavajući određenim novinskim organizacijama ni da prisustvuju skupovima i retko dajući intervjue.

Grin, tvrda pristalica bivšeg predsednika Donalda Trampa, ima dugu istoriju zapaljivih postova na društvenim mrežama, uključujući izražavanje rasističkih stavova i podršku diskreditovanoj teoriji zavere ekstremne desnice „Kjuejnon“ (QAnon), da su najviši zvaničnici Demokratske stranke umešani u trgovinu seksom s decom, obožavanje sotone i kanibalizam. Većina izjava te poslanice o tome bila je javna, objavljena pre no što je pobedila na stranačkim izborima Republikanaca u avgustu, i potom i na poslaničkim izborima u novembru prošle godine.

Grin je takođe prenosila lažne tvrdnje o integritetu predsedničkih izbora u novembru, ponavljajući neutemeljene Trampove navode o izbornoj prevari i kradji glasooa, a pozivala je i na okupljanje protiv zahteva javnog zdravstva za primenu mera protiv epidemije korona virusa. Uz to, Grin je isticala teorije zavere ili „lajkovala“ postove u kojima se osporavala istinitost nekoliko slučajeva grupnih ubistava tokom oružanih napada na škole u SAD.

Grin je na Fejsbuku podržala pozive na nasilje protiv Demokrata i FBI-a, uključujući i zahteve za smrt predsednice Predstavničkog doma Kongresa SAD, Nensi Pelosi, i bivšeg predsednika SAD, Baraka Obame.

Na sve to, poslanica Grin je odgoovorila na Tviteru: „Mnogi postovi su se svideli. Mnogi postovi su preneti. Neki nisu predstavljali moje stavove“.

Portparol vođe poslaničke grupe Republikanaca u Predstavničkom domu, Kevina Mekartija, rekao je da su te objave na društvenim mrežama „duboko uznemirujuće“ i da će Mekarti „obaviti razgovor“ s poslanicom Grin o tome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.