Nurković: Prva deonica auto-puta Bar-Boljari do kraja septembra 1Ministar Nurković Foto: cdm

Stanje na putevima i uslovi za odvijanje saobraćaja u Crnoj Gori mnogo su bolji nego ranije jer Vlada i Ministarstvo saobraćaja stalno radi na tome.

Za nas je prošla 2019. godina bila uspješna a siguran sam da ćemo tako nastaviti i u ovoj godini, kazao je Osman Nurković, ministar saobraćaja i pomorstva  u Vladi Crne Gore na današnjem radnom doručku sa novinarima.

O izgardanji auto-puta Bar-Boljari ministar je kazao da je krajnji rok za završetak prve deonice 30. septembar a pitanje je da li će se tehnički pregled i upotrebna dozvola obezbediti do tada. Kada je reč o gradnji druge dionice auto-puta ministar Nurković je istakao da je Ministarstvo saobraćaja apliciralo kod Evropske komisije za iznos od 20 odsto od predračunske vrednosti.

„Vjerujem da do kraja godine možemo da nađemo partnera za drugu dionicu. Sarađujrmo sa Srbijom jer i njima i nama je važna međusobna  povezanost jer kada budu završeni auto putevi, naš u Crnoj Gori i njihov u Srbiji umjesto sadašnjih devet sati od Beograda do Bara putovaće se  za četiri sata“, kazao je Nurković.

Govoreći o koncesijama za Aerodrome Crne Gore ministar je kazao da će početkom februara biti raspisan tender za dostavljanje ponuda za zakup.

Na predkvalifikacionom tenderu nedavno  odabrani su najbolji ponuđači a je reč je kako je kazao ministar  o ozbiljnim kompanijama poput konzorzijuma koji čine kompanije iz Francuske i Turske. Zato Nurković očekuje da će pregovori sa kompanijom koja dostavi najbolju ponudu biti postignut dogovor.

I donošenje posebnog zakona o nacionalnoj avioo-kompaniji Montenegro Airlines  odnosno davanja novčane pomoći  od 155 miliona eura kojia će biti realizovana u nareddnih šest godina ministar ocenjuje kao odličan potez jer je to preduzeće koje ostvaruje veliki prihod pa će spašavanje MA doneti korist državi.

Ministarstvo saobraćaja takođe planira i bolju saobraćajnu povezanost sa susedima. Osim sa Srbijom sa kojom se sarađuje zbog auto- puteva i rekonstrukcije pruge Beograd- Bar predviđena je i rekonstrukcija željeznićke pruge sa Bosnom od Nikšića preko Čapljine  za šta je zainteresovana i Hrvatska kao i modernizaciju puta ood Plužina preko Šćepan Polja do Foče. Projektima je predviđena i izgrdanja železničke pruge od Bijelog Polja do Berana koji bi se nastavila prema Kosovu, kazao je ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković u današnjem susretu sa novinarima.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Nurković: Prva deonica auto-puta Bar-Boljari do kraja septembra”

    • Ne znam.kako je to i Srbiji bitno povezivsnje sa Crnom Gorom, kako kaze crnogorski ministar za saobracaj? Srbija nema nijedan razlog za povezivanje sa ovom malom, ekonomski i politicki nebitnom drzavom, koja uz sve to vodi negativnu politiku prema srpskom narodu, crkvi i drzavi.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.