Oborena statua u Portoriku uoči posete španskog kralja 1Foto (AP Photo/Carlos Giusti)

Nepoznate osobe srušile su danas statuu španskog istraživača Huana Ponsea de Leona u Portoriku, uoči posete španskog kralja Felipea Šestog tom američkom ostrvu u Karipskom moru.

Policija je navela da su njeni pripadnici čuli jak zvuk nalik eksploziji rano jutros dok su patrolirali ulicama starog dela San Huana, i da su ubrzo pronašli razbijenu statuu.

Statua napravljena od istopljenog čelika iz britanskih topova, predstavljala je španskog istraživača okrenutog prema jugu, sa levom rukom na kuku i desnim prstom usmerenim ka prvom naselju koje je osnovao. Ruševine tog naselja označavaju mesto prve španske prestonice na ostrvu.

Vlasti San Huana najavile su da će statua tokom dana biti vraćena u prethodni položaj.

Incident se dogodio nekoliko sati uoči sastanka španskog kralja sa guvernerom Portorika Pedrom Pjerluisijem i drugim zvaničnicima, povodom 500. godišnjice osnivanja San Huana.

Pre dve godine, aktivisti su tokom protestne šetnje starim delom San Huana zatražili uklanjanje španskog nasleđa na Portoriku koje smatraju simbolom ugnjetavanja.

Italijanski istraživač Kristofer Kolumbo iskrcao se na Portoriku 1493. godine, u pratnji Ponsea de Leona koji je kao prvi guverner ostrva ugušio ustanak domorodaca.

Portoriko je ostao španska kolonija do 1898. godine, kada je Španija predala ostrvo Vašingtonu, na kraju špansko-američkog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.