Foto: EPA-EFE/SHAHZAIB AKBER

Islamofobija obuhvata sva dela diskriminacije ili nasilja nad institucijama ili pojedincima zbog njihove stvarne ili pak navodne pripadnosti islamu, navodi se u saopštenju i ukazuje da je reč o društvenoj pošasti koja uzima sve više maha širom sveta.

Kako se ističe, mnoge međunarodne instance upozorile su na opasnost rastuće antimuslimanske mržnje i netrpeljivosti, Savet Evrope, Ujedinjene nacije, Agencija Evropske unije za temeljna prava, OSCE i drugi izrazili su zabrinutost zbog netolerancije prema muslimanima i islamu i pozvali na
konkretnu akciju.

Izveštaji govore da su isključujuća praksa, govor mržnje, krivična dela iz mržnje i druge vrste nasilja protiv muslimana isuviše česte i u mnogim zemljama Evropske unije.

Observatorija će se u svom radu prvenstveno fokusirati na praćenje stanja islamofobije u Luksemburgu, računajući na pomoć bliskih organizacija i pre svega građana.

Apeluje na građane da svaki vid govora mržnje, isključujuće prakse, verbalnog ili pak fizičkog nasilja motivisanog zbog bilo čije stvarne ili navodne pripadnosti islamu, prijave putem e-maila: islamophobiaŽiredi.lu ili pozivom na broj +352 691 568 776, a Observatorija će pružati pravnu pomoć i psihološku asistenciju žrtvama islamofobije.

Islamofobija ne sme biti shvaćena kao problem isključivo muslimanske zajednice, već celog društva, zaključuje se u saopštenju.