Određen pritvor deportovanima iz Sirije u BiH 1Foto: FreeImages / Jason Morrison

Sud Bosne i Hercegovine odredio je pritvor petorici osumnjičenih za ratovanje na stranim ratištima koji su sinoć, 19. decembra, deportovani iz Sirije u Bosnu i Hercegovinu na osnovu međunarodnih poternica Interpola.

Emir Ališić, Sead Kasupović, Miralem Berbić, Jasmin Keserović i Hamza Labidi po dolasku u BiH smešteni su u pritvor.

Sud Bosne i Hercegovine održao je 19. decembra 2019. godine, pet odvojenih ročišta i donio pojedinačna rešenja za određivanje pritvora za navedene.

Pritvor je određen zbog opasnosti od bekstva propisanog članom 132. stav 1. tačka a) ZKP BiH.

Osumnjičeni za terorizam su pre deportacije boravili u sirijskim zatvorima pod kontrolom Kurda. Na sinoćnjem ročištu izneseni su određeni detalji o njihovom boravku u Siriji, pa je istaknuto da su ih pre izručenja Kurdi tukli. Jedan od osumnjičenih – Jasmin Keserović u Bosnu i Hercegovinu je došao bos. Papuče su mu dali sudski policajci.

Tužilaštvo BiH svima koji su izručeni po međunarodnoj potjernici na teret stavlja učestvovanje u paravojnim formacijama u Siriji, u sklopu takozvane Islamske države Iraka i Levanta (IDIL), a sve pod Članom 201 Krivičnog zakona BiH.

Osim navedene petorice, deportovani su također i Armen Dželko i Muharem Dunjić, ali ne putem međunarodne poternice pa će oni prolaziti kroz redovnu proceduru. Boravit će u prostorijama Državne agencije za istrage i zašitu (SIPA) dok ne budu predati u nadležnost Tužilaštva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.