Foto: EPA-EFE/AIDAN CRAWLEY

Nesreća se dogodila u okrugu Vaterford, javlja RTE Njuz. Reporter te televizije je vest objavio na svom Tviter nalogu, a takođe je postavio i video sa obale, u kom se vide udari talasa.

Oluja čupa drveće, oko 120.000 domaćinstava je ostalo bez struje, prenose Rojters i BBC, navodi B92.

 Oluja je pokrenula talase koji dostižu i do 10 metara visine.  Tokom noći „Ofelija“ je oslabila od uragana u kategoriju oluje, a udari vetra dostižu brzinu od 176 kilometara na sat. „Ti udari vetra su opasni po život“, upozorio je predsedavajući irske Nacionalne službe za vanredne situacije Šon Hogan.

 Građani su upozoreni da bez preke potrebe ne izlaze napolje.  Iako je „Ofelija“ oslabila sa kategorije uragana na kategoriju oluje, u trenutku kada sepribližila evropskom tlu, očekuju se i dalje veoma jaki udari vetra.

 U Irskoj su zatvorene škole, univerziteti i druge obrazovne ustanove. Za celu zemlju izdato je crveno upozorenje. Škotska, Vels i delovi Engleske izdali su „žuto“ upozorenje.

 Meteorolozi ističu da je „Ofelija“ najsnažniji uragan ikada zabeležen na istoku Atlantika i prvi od 1939. godine koji je „doputovao“ toliko daleko na sever.

 Dolazak nevremena očekuje se tačno na 30. godišnjicu „Velike oluje“ iz 1987, tokom koje je u Britaniji stradalo skoro 20 ljudi i oboreno 15 miliona stabala, podseća AP.