Foto: FoNet/AP

Gluvić je bio priveden i pušten je iz pritvora s još nekoliko članova 20 minuta pre Nove godine, prenosi Klix.ba. Kako se navodi u presudi, on je proglašen krivim jer se 30. decembra, posle održanog skupa sa jednim delom građana se oko 23 sata vratio na trg gde su uzvikivali parole „Pravda za Davida“, „Ko je ubio Davida“, „Ubice, ubice“ i slično.

Takođe, kriv je jer se oglušio na poziv policije da se raziđu jer je skup nenajavljen. Pošto nisu reagovali, izdato je upozorenje da se potisnu s trga. Gluvić je negirao da je vikao i galamio.

„Mi ćemo naše kazne platiti ili odležati, ali ljudi koji su povređeni to neće moći. Momku kojeg je na zemlji udarao inspektor, slomljena su dva rebra i juče je zadržan u bolnici zbog pojave unutrašnjeg krvarenja. Radi se o čoveku koji mi se pre dve godine javio zbog akcije darivanja krvi, a 22. marta u želji da pomogne u potrazi za tada nestalim Davidom“, rekao je Gluvić posle izricanja presude.

„Svesni da ćemo saginjanjem glave postati isti kao i oni pred kojima bismo se sagnuli, odbijamo da to učinimo i zbog toga plaćamo cenu“, dodao je Gluvić.

Gluvić je, takođe, dužan da plati 150 KM sudskih troškova. Presuda je u vezi sa protestima koji su održani 30. decembra na Trgu Krajine kada je bio zakazan koncert Harisa Džinovića, za koji se danima ranije znalo da neće biti održan.

Policija je dobila naredbu da otera građane sa Trga i tada je došlo do okršaja. Više osoba je povređeno, a Davor Dragičević se od tada vodi kao nestao i za njim je raspisana poternica.

Ombudsman BiH: Otvoreno šest predmeta u slučaju David Dragičević

Ombudsman za ljudska prava Bosne i Hercegovine Ljubinko Mitrović potvrdio je danas da je otvoreno šest predmeta u vezi sa stradanjem banjalučkog mladića Davida Dragičevića.

Među predmetima su i oni koji se odnose na privođenja i ponašanje policije 25. i 30.decembra, posle okupljanja građana u centru Banjaluke.

Podsetio je da su po službenoj dužnosti 10. maja prvi put otvorili predmet “Dragičević” i da je nedugo zatim inicirao razgovor s ocem stradalog mladića, kao i koje informacije su tražili od policije, tužilaštva i drugih institucija i naglasio da nastavljaju da prate istragu, prenela je Fena.

Kada su u pitanju dešavanja od 25. decembra 2018.godine, otvorili su, kako je rekao, četiri nova predmeta, od toga jedan po zahtevu Transparensi internešenel u BiH, jedan o učešću dece na okupljanju i u vezi s prijavljivanjem ranijih skupova grupe “Pravda za Davida”, zatim ko je od građana privođen, zadržavan u pritvoru, kakvo je bilo ponašanje prema tim osobama, kao i o informacijama o maltretiranju novinara.

Nakon toga se, dodao je, dogodio 30. decembar i Ombudsmani su otvorili novi predmet i zatražili od nadležnih podatke ko je tada od građana priveden i sve drugo što se dešavalo. Podatke su, precizirao je, tražili ponovo i od policije i tužilaštva.

Duboko smo involvirani u ovaj slučaj o kojem policija i tužilaštvo moraju da kažu šta se desilo i moraju da stave tačku na taj predmet, rekao je Mitrović novinarima u Banjaluci. Potvrdio je da osim Davora Dragičevića, s kojim su Ombudsmani inicirali razgovor, njima se niko nije obraćao iz grupe “Pravda za Davida”.

Povezani tekstovi