Omikron soj se pojavio u kineskom gradu blizu Makaa 1EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Priobalni grad Džuhai na jugoistoku Kine, koji je pored Makaa, danas je zaustavio saobraćanje javnih autobusa posle registrovanja najmanje sedam slučajeva zaraze omikronon sojem korona virusa, i naložio stanovnicima da ne napuštaju grad.

Grad od 2,4 miliona stanovnika nazva kineskim Las Vegasom već je u četvrtak objavio zatvaranje frizerskih salona, sportskih dvorana i bioskopa.

Odluke su donete posle otkrića jednog lakše obolelog od korona virusa i šest pozitivnih ali asimptomatičnih osoba, posle masovne kampanje testiranja sprovedenog posle otkrića jednog slučaja zaraze u susednom gradu Džongšanu.

Kina se bori da iskoreni mala žarišta korona virusa, uključujući više slučajeva zaraženih omikron sojem, koji su se pojavili u raznim gradovima i da spreči njihovo širenje na celu zemlju, na nekoliko nedelja od održavanja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.

Milioni ljudi u zemlji zatvoreni su poslednjih nedelja a desetine unutrašnjih letova otkazano i cele fabrike zatvorene.

U Džuhaiju vlasti su zatražile od stanovnika da ne napuštaju grad sem u slučaju velike potrebe, i uz podnošenje negativnog testa na virus u poslednja 24 časa.

Kina koja ima politiku nulte toleranicije za virus, i koja je cele kvartove ili cele gradove zaključala pri pojavi samo nekoliko slučajeva zaraze, do sada je uspela da zadrži vrlo nisku stopu infekcije.

Međutim pojava vrlo zaraznog omikron soja ugrožava ovu politiku. Omikron soj se prvi put u Kini pojavio u luci Taindžin, relativno blizu Pekinga, pre nego što je stigao u centralni grad Anjang.

Vlasti su pozvale regione koji još nisu pogođeni da ne popuštaju pažnju i da pojačaju kontrole.

Prema zvaničnim podacima zemlja je danas registrovala 104 nova slučaja zaraze kovida-19.