Pola miliona slučajeva kovida dnevno samo u kineskom gradu Ćingdao 1Foto: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

Oko pola miliona ljudi zarazi se dnevno korona virusom samo u kineskom gradu Ćingdaou, rekao je gradski zdravstveni zvaničnik, navodeći u članku koji je ubrzo cenzurisan da zvanična statistika ne odražava talas zaraze nevidjenih razmera koji pogadja tu zemlju.

Početkom decembra zbog sve većeg nezadovoljstva stanovništva Kina je bez prethodne najave ukinula veći deo strogih zdravstvenih mera primenjenih u okviru politike „nula kovida“, koji je primenjivala od 2020.

Ukinuti su karantini i restrikcije putovanja koji su takodje znatno pogodili kinesku privredu.

Od tada se beleži eksplozija zaraze kovidom a veliki deo stanovnika prepušten je samom sebi, u trenutku kada vlada nestašica lekova za  smanjivanje temperature i autotestova zbog ogromnog rasta potražnje.

Širom zemlje gradske vlasti pokušavaju da se nose sa ponovnom pojavom infekcije zbog kojih su ispražnjeni rafovi apoteka i popunjene bolnice, a izgleda i da su krematorijumi preplavljeni, javila je agencija AFP.

Zbog toga što je ukinuto obavezno testiranje vrlo je teško, čak nemoguće, proceniti broj slučajeva zaraze, a vlasti su promenile metodologiju za beleženje umrlih od infekcije.  Od sada samo osobe koje su umrle direktno od respiratorne insuficijencije vezane za kovid-19 navode se u statistikama.

Prema navodima pojedinih stručnjaka, ta metodologija ima za cilj da smanji broj umrlih zbog pandemije.

U gradu Ćingdaou na istoku zemlje jedan medij kojim upravlja Komunistička partija u petak je naveo podatak gradskog zdravstvenog zvaničnika prema kome taj lučki grad beleži izmedju 490.000 i 530.000 novih slučajeva zaraze dnevno.

Grad od oko 10 miliona stanovnika bori se s brzim prenosom zaraze koja se približava vrhuncu, rekao je Bo Tao. On je rekao da stopa infekcije treba još da poraste 10 odsto tokom vikenda.

Članak su preuzeli brojni drugi mediji ali je izmenjen jutros tako što su izostale cifre.

Kinesko ministarstvo zdravlja objavilo je danas da su u prethodnom danu zabeležena 4.103 nova slučaja zaraze kovidom u celoj zemlji, kao i da nema novih smrtnih ishoda.

U Šandongu, provinciji gde se nalazi grad Ćingdao, vlasti su zvanično zabeležile samo 31 novi slučaj zaraze.

Kineska vlada ima strogu kontrolu nad medijima, pa se povlače sadržaji koji se smatraju politički osetljivim.

Većina vladinih publikacija umanjuje ozbiljnost talasa zaraza, opisujući odustajanje od politike „nula kovida“ kao logičan i kontrolisan potez.

Iako neki mediji govore i o manjku lekova i bolnicama, podaci ili procene o stvarnom broju slučajeva zaraze su retke.

Vlada istočne provincije Džjangsi saopštila je juče u poruci preko društvenih mreža da će 80 odsto njenog stanovništva, odnosno oko 36 miliona ljudi, biti inficirano do marta.

Više od 18.000 pacijenata zaraženih kovidom primljeno je u glavne zdravstvene ustanove te provincije u poslednje dve nedelje, a skoro 500 je teških slučajeva, ali nema smrtnih ishoda, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.