Blokada institucija BiH umesto otcepljenja 1Foto: EPA/ MIKKO PIHAVAARA

Predstavnici srpskih stranaka iz Republike Srpske (RS) od sutra neće učestvovati u radu zajedničkih institucija Bosne i Hercegovine (BiH), dogovoreno je na sastanku srpskih stranaka iz RS u Skupštini entiteta u Banjaluci.

To će dovesti do blokade institucija BiH, što se i ranije već dešavalo.

Sastanak je sazvao predsednik parlamenta RS Nedeljko Čubrilović, kako bi usaglasili zajednički odgovor na odluku odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka da nametne zakono o dopuni Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Ovaj Inckov potez izazvao je buru reakcija u entitetu RS.

Najglasniji je bio lider SNSD-a Milorad Dodik koji je pozvao na žestoku reakciju pa čak rekao da je spreman i da proglasi samostalnost RS.

Opozicija, sa druge strane, iako se ne slaže s Inckovom odlukom, protivi se radikalnim potezima.

„Stajališta vlasti i opozicije iz RS prema najnovijoj odluci Valentina Incka su identične, one ih osuđuju i smatraju uperenim protiv srpskog naroda. Dio opozicije, pak, smatra da je Incko ovom odlukom učinio uslugu Dodiku i podigao mu slab rejting koji trenutno uživa, te da ono može značiti homogenizaciju građana po nacionalnoj osnovi“, izjavila je za Danas Tanja Topić, politička analitičarka iz Banjaluke, pre samog sastanka.

Naglašava da ipak postoji bitna razlika-opozicija i ne razmišlja o podržavanju otcepljenje RS.
Takav čin, ukazuje Topić, u opoziciji smatraju „pukim avanturizmom i žrtvovanjem cijelog naroda zarad nekolicine političara“.

Stoga se čini da gledamo već dobro oprobani i primenjivani scenario, navodi naša sagovornica.

„Sastajanje predstavnika parlamentarnih stranaka, usvajanje zaključaka u Narodnoj skupštini, koji ostanu, nakon velike galame i larme u ladicama da skupljaju prašinu“.

Ne pridržavaju ih se, dodaje Topić, ni oni koji su ih inicirali i usvojili.

Naša sagovornica ukazuje da je za opoziciju rešenje „politika u kojoj se misli glavom, a ne busanjem u prsa i inaćenjem”.

Nije ni prvi put, kaže, da se na neku odluku visokog predstavnika „zagrmi iz svih raspoloživih retoričkih oružja“, a onda se, nakon suočavanja sa realnošću, „povuče ručna“.

Dodik je tako, ističe Topić, preko noći odustao od otcepljenja koje je najavio u prvoj reakciji, pa sad najavljuje blokadu.

“Pitanje je šta bi blokade uopšte značile u BiH kada su one postale zaštitni znak za (ne) funkcionisanje BIH. Za Dodika znak da je država nefunkcionalna, za njegove oponentne da je opstala i unatoč stalnim opstrukcijama“.

Zbog retorike i pretnji otcepljenjem RS od BiH, Dodik je pod sankcijama američkog Ministarstva finansija od 2017. kada je označen kao osoba koja predstavlja pretnju sprovođenju Dejtonskog sporazuma.

Ukazuju da sankcije ostaju na snazi sve dok „ne promeni ponašanje“.

Iz Američke ambasade u Sarajevu su poručili da su pretnje „raspadom BiH neprihvatljive“, te da SAD čvrsto podržava suverenitet i teritorijalni integritet zemlje.

 

Više od 38 hiljada građana traži hapšenje Dodika

Nakon što je u nedelju bosanski jutjuber Amir Hadžić pokrenuo onlajn peticiju za hapšenje i procesuiranje člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, za nepuna 24 sata više od 38 hiljada građana potpisalo je ovu peticiju, prenose mediji u BiH.

Kao jedan od razloga za hapšenje Dodika navedeno je, između ostalog, kako on već godinama krši mir i bezbednost građana BiH svojom retrogradnom politikom i ličnim stavovima i izjavama, koji su „gotovo uvek usmereni protiv nesrpskog stanovništva“.

Nema saradnje sa visokim predstavnikom
Predstavnici srpskih stranaka na jučerašnjem sastanku usvojili su pet zaključaka među kojima je, pored neučestvovanja u radu zajedničkih institucija i odbacivanje “nametnute” odluke visokog predstavnika.

Pored toga odbacuju svaku saradnju sa visokim predstavnikom i najavljuju da će Skupština RS usvojiti dva krivična zakona kojim će regulisati ovu oblast.

Prema Čubrilovićevim rečima, sastanak je bio konstruktivan, što su potvrdili svi učesnici koji su se, posle njega, obratili medijima.

„Nećemo živjeti u zemlji u kojoj neko na svom sajtu može proglasiti zakon. Ništa više nećemo prihvatiti ni od jednog visokog predstavnika. Dva nova zakona su u pripremi, dogovorili smo se da sjednica Narodne skupštine u petak bude zatvorena za javnost“, izjavio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.