Opozicija u CG: Ministar tražio zabranu skupova na Cetinju, preglasan 1Cetinje Foto: Wikipedia/cheran

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović tražio je na današnjoj sednici Veća za naciolnu bezbednost da se zbog bezbednosti ustoličenje mitropolita Crnogorsko primorskog Srpske pravoslavne crkve Joanikija ne održi na Cetinju i da se zabrani protest ali je preglasan, objavile su opozicione stranke u Crnoj Gori.

Socijaldemokrate (SD) su ocenile danas da je nakon neuvažavanja predloga ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića da se zbog bezbednosti ustoličenje mitropolita Crnogorsko primorskog Srpske pravoslavne crkve ne održi na Cetinju i da se zabrani protest odgovornost za moguće nemire snosi premijer Zdravko Krivokapić i potpredsednik vlade Dritan Abazović.

Kako se dodaje, neuvažavanje bezbednosnih procena koje jasno ukazuju na rizik po bezbednost naših građana, je jasan dokaz da obojica predstavljaju pontonski most za ulazak Crne Gore u projekat „srpskog sveta“.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Duško Marković kazao je da žali što Veće za nacionalnu bezbednost, odnosno najodgovorniji donosioci političkih odluka u Vladi Crne Gore, nisu uvažili bezbednosne procene koje ukazuju na realnu opasnost događaja na Cetinju.

On je napisao da je gajio očekivanja da će i Crkva delovati u duhu sabiranja, kao zajedničke potrebe svih, „ali i ona su nažalost izostala“.

„Još ima vremena da se uradi nešto radi mira i stabilnosti, a verujem i radi spokoja samih duhovnika: odustati od Cetinja i otići tamo gde nema rizika“, naveo je on.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević kazao je da potpredsednik Vlade Dritan Abazović „i pored izrazito negativnih procena nadležnih službi bezbednosti nije podržao razuman predlog ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića da se otkažu sva dešavanja na Cetinju.

„Glasanjem na Veću, uz izdvojena mišljenja, Dritan Abazović je preuzeo političku i ličnu odgovornost“, naveo je Konjević na Tviteru.

Veće za nacionalnu bezbednost izrazilo je zabrinutost zbog stanja bezbednosti u Crnoj Gori uoči najavljenog ustoličenja mitropolita Crnogorsko primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija na Cetinju.

Kako se navodi u saopštenju, izdate su smernice organima obaveštajno-bezbednosnog sektora Crne Gore da pojača koordinaciju u cilju očuvanja ustavnog poretka i zaštite Ustavom predviđenih prava i sloboda.

Ujedinjene nacije i Evropska unija izrazile su zabrinutost zbog „rastućih tenzija i retorike podela“ uoči ustoličenja mitropolita Joanikija.

U Crnoj Gori su izuzetno podignute tenzije zbog najavljenog ustoličenja kome se oštro protive crnogorske nacionalne organizacije, udruženja i gotovo sve opozicione parlamentarne partije, koje i najavljuju protest građana. Prisustvo na protestu zbog ustoličenja na Cetinju najavio je i predsednik Crne Gore Milo Đukanović a očekuje se da se na Cetinju okupi veliki broj građana.

Načelnik Centra za bezbednost (CB) Dalibor Šaban izjavio je da se bezbednost u gradu prati iz minuta u minut i da su „tenzije i zapaljiva verbalna retorika sve prisutnije“ uoči najavljenog ustoličenja mitropolita Crnogorsko primorskog Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija.

Bolnica na Cetinju je, kako je saopšteno, naložila da se svi pacijenti kojima stanje to dozvoljava otpuste iz bolnice i da se ne primaju novi, osim hitnih slučajeva.

Agencija Beta saznaje i da su pojedini Cetinjani odlučili da žene i decu prebace za vikend u neki od drugih gradova u Crnoj Gori iz straha za njihovu bezbednost.

Premijer Zdravko Krivokapić je kazao ranije da neće prisustvovati ustoličenju mitropolita Joanikija (Mićovića) na Cetinju, rekavši da je moguća zabrana tog događaja krajnja mera ukoliko rizici budu predstavljali opasnost po građane.

Ustoličenje mitropolita Joanikija najavljeno je uz prisustvo drugih arhijereja SPC na čelu sa patrijarhom Porfirijem.

Mitropolija crnogorsko-primorska SPC je prethodno odustala od dovođenja vernika na Cetinje u vreme ustoličenja, ali veliku svečanost pravi u Podgorici 4. septembra u Hramu Hristovog vaskrsenja. Najavljeno je prisustvo hiljada vernika, bogat kulturno zabavni program, a pripreme uveliko teku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari