Orban opet podriva jedinstvo EU: Dobio jasna upustva da zaštiti patrijarha Kirila od sankcija 1Foto: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT

Ambasadori EU danas su izbacili patrijarha Ruske pravoslavne crkve Kirila sa predložene crne liste, što im je omogućilo da se dogovore o novom šestom krugu sankcija nakon protivljenja Mađarske, saopštile su diplomate, prenosi NEXTA.

Pošto su nakon skoro mesec dana pregovora lideri EU konačno u utorak potpisali šesti paket sankcija Rusiji, dan kasnije, pojavila se još jedna prepreka.

Ambasadori EU okupili su se u sredu na, kako se očekivalo, uobičajnom sastanku kako bi dogovorili pravni tekst koji podupire sankcione mere koje su dogovorili lideri na samitu početkom nedelje.

Umesto toga, ispostaviće se da Budimpešta, koja se protivila meri da se obustavi uvoz ruskog gasa, pa je na kraju priihvatila uz ustupke, ima još jedan zahtev – ukloniti ruskog patrijarha Kirila sa kaznenog spiska EU.

Mađarski zahtev, koji je na kraju prihvaćen, je bio iznenađenje, prenosi Politico.

Kiril (75) od početka podržava rusku invaziju na Ukrajinu, zbog čega je EU vlada bila složna da se on nađe na sankcionom spisku. U planu je bilo da se zamrzne patrijarhova imovina i uvede zabrana za putovanja u države EU.

Još početkom meseca, kada je objavljen nacrt šestog paketa sankcija EU, Azbej Tristan, državni sekretar u mađarskoj vladi zadužen za podršku progonjenim hrišćanima je kazao: „Bila bi luda ideja da se ruskom patrijarhu zabrani ulazak na teritoriju EU jer bi to izolovalo vernike.

Ova ideja je štetna i ne vodi ka pomirenju“. Tristan tvrdi da „Ruska pravoslavna crkva ima 160 miliona vernika i 40.000 sveštenika širom sveta“.

Javnost se pita zašto Mađarska koja čak nije ni država sa većinski pravoslavnim stanovništvom štiti Kirila?

Preovlađuju ocene da su moguće u pitanju poslovni aranžmani imajući u vidu da Kiril, netipično za jednog sveštenika, živi životom biznismena tačnije poseduje sve ono što poseduje i neki oligarh.

Postoji nekoliko spekulacija o tome kolika je neto vrednost patrijarha Kirila. Brojke se kreću između 100.000 i četiri milijarde dolara. Prema Forbsu, neto vrednost patrijarha Kirila je 2006. (tri godine pre nego je postao patriajrh) iznosila četiri milijarde dolara. Navodno ima novac u švajcarskim, italijanskim, austrijskim i španskim bankama i of šor računima.

Takođe je 2020. otkriveno “nekoliko miliona dolara vrednih nekretnina” na ime patrijarha Kirila.

Ruska pravoslavna crkva glasine o vilama na Crnom moru i jahtama, bankovnim računima u Švajcarskoj, satovima vrednim desetine hiljada evra naziva “glupostima“. Izveštaji upućuju da patrijarh Kiril poseduje “samo” tri automobila u garaži -„Cadillac Escalade“, „Mercedes-Benz“ i blindirani „Maibach S650 Pullman“ – eminentnih proizvođača.

Poznato je da se automobil isporučuje u oklopnom železničkom vagonu direktno na mesto nove lokacije patrijarha Kirila.

Kako se još ocenjuje Orban, koji je blizak saveznik Rusije po “ jasnim uputima“ iz Kremlja na sve moguće načine radi na podrivanju EU jedinstva.

Neki izvori ukazuju da je Viktor Orban obećao patrijarhu Antiohijskom i sveg istoka, čija je rezidencija u Siriji, da neće podržati sankcije protiv patrijarha Kirila.

Premijer Mađarske, podsećamo sastao se 12.maja sa patrijarhom  Antiohijskim i sveg istoka Jovanom desetim kada je, navodno od Orbana zatraženo da ne podrži sankcije protiv Kirila jer bi to imalo „negativne posledice po prava vernika“ sa čime se Orban složio.

Reagujući na najavljene sankcije iz Ruske pravoslavne crkve je rečeno još početkom meseca da patrijarh neće biti “zastrašen” jer potiče iz verske porodice koja je decenijama bila žrtva represije “militantnog komunističkog ateizma”.

Početkom maja tokom propovedi patrijarh Kiril je tvrdio da Rusija „nikada nikoga nije napala“ i „mi ne želimo da idemo u rat“. Kako je dodao: „Neverovatno je da velika i moćna država nikada nikoga nije napala samo je branila svoje granice“.

Tokom propovedi u martu, Kiril se žalio da „osam godina postoje pokušaji da se uništi ono što postoji u ukrajinskom istočnom regionu Donbasa“. Kazao je da u toj oblasti odbacuju vrednosti koje nude zapadne sile kao što je gej parada. „Borba se vodi oko toga gde će čovečanstvo biti sa desne ili leve strane boga spasitelja“.

Krajem maja, vođe pravoslavnih crkava u Ukrajini koje su povezane s Ruskom pravoslavnom crkvom usvojile su mere koje imaju za cilj raskid veza s Rusijom zbog njene invazije na Ukrajinu, što je značajan potez protiv Ruske pravoslavne crkve i njenog duhovnog vođe.

„Ne slažemo se sa stavom patrijarha moskovskog Kirila o ratu u Ukrajini“, navodi se u saopštenju sa sabora u Kijevu fokusiranog na „pitanja koja su nastala kao rezultat vojne agresije Ruske Federacije na Ukrajinu“.

Pre neki dan je i mitropolit kijevski i sve Ukrajine Epifanije, poglavar Ukrajinske pravoslavne crkve, pozvao vaseljenskog patrijarha Vartolomeja i poglavare autokefalnih pravoslavnih crkava da osude duhovne zločine koje je počinio patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril Gundjajev i ukolne ga sa položaja, prenosi Ukrinform.

Jedan od glavnih pravaca ove borbe, naveo je, jeste “suprotstavljanje ideologiji ’ruskog sveta’, ovoj fašističkoj, ubilačkoj doktrini, umotanoj u sjajno platno propovedi Kirila Gundjajeva i njegovih saveznika”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.