Foto: EPA-EFE/ ALEKSANDAR KOVACEVSKI

Prethodnu noć je, kako prenosi makedonska 1TV, prespavao u budimpeštanskom hotelu Korintia. Kako se dalje navodi, u Orbanovom domu se upoznao sa Rozom i Florom, dve od četiri kćeri mađarskog premijera, potvrdio je Bertalan Havasi, Orbanov šef za štampu.

Iz kancelarije mađarskog premijera je potvrđeno da je Gruevski podneo zahtev za politički azil. Sem toga, dodaje se i da je Gruevskom, iz bezbednosnih razloga omogućeno da zahtev preda u Sedištu kancelarije za imigraciju i azil. Iako mađarske vlasti naglašavaju da ne žele da se mešaju u unutrašnja pitanja Makedonije, ipak je Gruevskom je dozvoljena „posebna, specijalna procedura“ za dobijanje azila, što bi moglo biti trn u očima vlasti u Skoplju. Da su se mađarske vlasti držale uobičajene procedure to bi značilo da Gruevski aplicira za azil u pritvorskom centru gde je pristigao po prelasku mađarske granice.

Još nema zvaničnih potvrda kako je bivši premijer prešao makedonsku granicu s obzirom da su mu tamošnje vlasti još prošle godine uzele i običan i diplomatski pasoš budući da je osuđen na dve godine zatvora zbog nezakonite kupovine blindiranog Mercedesa u vreme dok je bio na vlasti po ceni od čak 600.000 evra. Izvori Danasa koji su tražili anonimnost tvrde da je Gruevski imao „dil“ sa makedonskim vlastima koje su mu omogućile da pređe granicu. Mađarski „Magyar Narancs“ piše i da je Gruevski navodno od makedonskih vlasti tražio da mu vrate pasoš pokazavši im pozivno pismo od Orbana. Dojče vele nagoveštava da je Gruevskom i Beograd pritekao u pomoć, ne bi li prešao srpsku granicu i odatle do konačnog odredišta – Mađarske. Kako podseća Dojče vele, Gruevski je u odličnim odnosima sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Spekuliše se i da je navodno Orban još prošlog proleća obećao politički azil Gruevskom. I ne samo Orban, već i Gergeli Guljas, ministar zadužen za premijerovu administraciju i Žolt Nemet, bivši spoljni sekretar koji je učestvovao u kampanji Gruevskog. Svi oni su kritičari DŽordža Soroša a hvale Gruevskog za dostignuća u zaštiti Evrope. Kako je i sam Orban juče kazao Makedonija i dalje može da nastavi da se oslanja na podršku Mađarske na putu ka EU i NATO. „Ako Makedonija želi da postane članica NATO i EU, može uvek da računa na prijateljstvo Mađarske. I Makedonija i Mađarska pripadaju Zapadu“. Kako je kazao, u vreme Gruevskog „odnosi dve zemlje su dostigli svoj vrhunac, mi smo u to vreme bili istinski i pravi prijatelji“.

Sa druge strane, mađarska opozicija, predvođena najvećom opozicionom partijom Jobik, i makedonski premijer Zoran Zaev traže hitno hapšenje i izručenje Gruevskog. Zaev navodi da Mađarska ne bi trebalo da štiti kriminalca koji je naneo štetu makedonskim građanima. Poslanik Jobika Adam Mirkocki tvrdi da je uveren da je makedonski premijer ušao u Mađarsku automobilom. Jer ako je Gruevski stigao u Mađarsku uz pomoć vlade u Budimpešti onda bi trebalo da snosi i lične posledice. Liberalna opozicija Mađarske takođe traže izručenje Gruevskog Skoplju.