Orban: Ukrajina bi zbog rata mogla da izgubi između jedne trećine i polovine teritorije 1Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Premijer Mađarske Viktor Orban veruje da bi Ukrajina, zbog rata sa Rusijom, mogla da izgubi između jedne trećine i polovine teritorije.

Kako je objavio list Nepsava, Orban je to rekao na sastanku sa aktivistima partije FIDES, koji su se ovog vikdenda okupili u letovalištu Keče kod Balatona, prenosi Tass.

Orban je ocenio da bi rat u Ukrajini mogao da se produži do 2030. godine i smatra da bi Ukrajina mogla da izgubi između trećine i polovine svoje teritorije, a istakao je da bi to bio lokalni sukob da se zbog mešanja Zapada nije pretvorio u globalni, pa se u njega uključila i Evropa, koja je uvođenjem sankcija Rusiji pucala sebi u nogu, navodi mađarski list.

Nepsava prenosi da je mađarski premijer upozorio da bi energetska kriza prouzrokovana sankcijama ove zime mogla dovesti do toga da 40 odsto evropske industrije ne radi.

Lideri Evropske unije ove jeseni trebalo bi da odlučuju o produžetku sankcija Rusiji u narednih šest meseci, ali je Orban kazao da to mora da se spreči.

On je istakao da je svestan da je u ovom trenutku jedini u Evropskoj uniji sa tim stavom, ali se nada da će ga podržati Vlada Italije koja će biti formirana posle izbora 25. septembra.

Mađarski premijer takođe nije isključio da će se do 2030. godine, pod uticajem finansijskih šokova, povećane imigracije i niza drugih faktora, situacija u EU toliko promeniti da će njegova zemlja morati da razmišlja da li je svrsishodno da nastavi članstvo u Uniji.

„Ukoliko ne budemo dobijali pozitivne odgovore, moraćemo da izvučemo zaključke“, rekao je Orban, prenosi Nepsava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.