Foto: HRT

Današnjom odlukom sudija Ozli odbacio je zahtev obrane da se Todoriću omogući žalba, a prvostepena odluka postala je pravosnažna i sledi njegovo izručenje Hrvatskoj, javila je agencija Hina.

Vestminsterski sud je u prvostepenom postupku 23. aprila odobrio izručenje osnivača Agrokora Hrvatskoj, ne prihvativši nijedan argument i tvrdnje Todorićeve odbrane da je on žrtva političkog progona.

Todorić se, nakon izbijanja afere Agrokor, sklonio u London gde je uhapšen 7. novembra prošle godine na osnovu evropskog naloga za hapšenje koji je raspisala Hrvatska, a istog dana je pušten na slobodu uz kauciju od 100.000 funti i mere nadzora.

Prvostepenom presudom o izručenju od 23. aprila Todoriću su pojačne mere nadzora i od tad se morao javljati policiji svaki dan, umesto dvaput sedmično kao ranije.

Poternicu za Todorićem Državno tužilaštvo Hrvatske (DORH) raspisalo je u oktobru 2017. a zagrebačko Županijsko državno tužilaštvo je zbog nezakonitog pribavljanja milijardu i 142 milouna kuna pokrenulo istragu protiv Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante Todorića, te protiv 12 Agrokorovih menadžera te revizora.

Todorić: Razočaran sam, ali me to neće zaustaviti

Nakon odluke Visokog suda u Londonu da bude izručen Hrvatskoj, osnivač Agrokora Ivica Todorić izjavio je da je razočaran, ali da ga to neće zaustaviti.

„Ovo je za mene bio jedan poslovni potez. Odlučio sam se da dođem u London, ostao godinu dana, u tom svom poslu u Londonu sam obavio sve zadatke koje sam stavio pred sebe. Ostajem ovde još jedno 25 dana. Kolege će dati izjavu za medije. Naravno da sam razočaran, ali u krajnjoj liniji ja moram dalje u fajt. Ovo me neće zaustaviti, ja ću još jače krenuti napred“, rekao je Todorić po izlasku iz suda, a prenosi N1.

Na pitanje da li očekuje da će na slobodi čekati izručenje, odgovorio je: „Da, da, idem kući. Ja sam slobodni građanin“. Rekao je i da je spreman i za zatvor ukoliko do toga dođe.

„Kako ne, ja sam za sve spreman“, rekao je Todorić.

Na pitanje očekuje li u hrvatskoj oslobađajuću presudu, Todorić je odgovorio: „Za šta? Zašto bih ja bio osuđen?“.