Otac Borisa Džonsona, Stenli dobio francusko državljanstvo 1Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Otac britanskog premijera Borisa Džonsona, Stenli, star 81 godinu, dobio je francusko državljanstvo, saznaje se danas u francuskom minsitarstvu pravde.

Konzervativac kao i sin Boris, protivnik Bregzita 2016. pre nego što je promenio mišljenje naredne godine, Stenli Džonson, čija je majka bila Francuskinja, zatražio je francusko državljanstvo u francuskom konzulatu u Londonu 18 novembra 2021. godine. Stenli Džonson rođen je u Engleskoj 18. avgusta 1940.

Francusko ministarstvo je saopštilo da je on dobio državljanstvo na osnovu elemenata njegovog dosijea i da se državljanstvo odnosi na njega lično a ne na njegove potomke.

Francuski konzul u Londonu će mu lično predati potvrdu o državljanstvu.

„Uvek ću biti Evropljanin, to je sigurno“, rekao je on za radio RTL u decembru 2020. godine. Bio je evroposlanik od 1979. do 1984, i opravdao je zahtev za državljanstvom navodeći da želi da zadrži vezu sa Evropskom unijom dok se njegova zemlja odvaja od nje.

„To nije pitanje postati Francuz. Ako sam dobro razumeo ja jesam Francuz. Moja majka je rođena u Francuskoj, njena majka je čista Francuskinja kao i njen deda. Prema tome tu se što se mene tiče radi o traženju nečeg što već imam“, rekao je on tada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.