Otvorena birališta u Holandiji 1Foto: Pixabay / wiblej35

Biračka mesta su jutros otvorena u Holandiji gde je počelo trodnevno glasanje na parlamentarnim izborima na kojima se očekuje da dosadašnji premijer Mark Rute (Rutte) dobije novi mandat.

Birališta su otvorena jutros u 7.30, a glasanje će trajati do srede 17. marta.

Prema poslednjim anketama, politička scena u Holandiji ostaće gotovo nepromenjena: najveća stranka je desna liberalna stranka premijera Marka Rutea, a na drugom mestu i dalje se nalazi ekstremna desničarska stranka Gerta Vildersa.

Veće stranke isključile su mogućnost saradnje sa Vildersovom Partijom za slobodu, te su očekivanja da će premijer u ostavci Mark Rute, sa svojom Narodnom strankom slobode i demokratije (VVD), formirati koalicionu vladu desnog centra.

Kao moguće koalicione partnere, Rute vidi Hrišćansko-demokratsku stranku (CDA), progresivnu socijalno-liberalnu demokratsku partiju D66 i Hrišćansku uniju, stranke koje su činile vladu i u prethodnom sazivu, i Radničku partiju.

Od 37 stranaka koje učestvuju na izborima, prema anketama, u skupštinu će ući, uz par izuzetaka, istih 15 stranaka.

Izbori u Holandiji održavaju se usred trećeg talasa epidemije korona virusa. U nedelji pred izbore, dnevno je u proseku 38 ljudi gubilo bitku sa kovidom-19, a broj zaraženih je ponovo u porastu.

I pored mera koje za cilj imaju bezbedno održavanje izbora, kao što su glasanje tokom tri dana, mogućnost za građane starije od 70 godina da glasaju putem pošte i davanjem punomoćja, pretpostavka je da će strah od korone ove godine umanjiti izlaznost.

Ruteova vlada, međutim, nije razmatrala mogućnost odlaganja izbora, a skupština je tu odluku podržala.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.