"Ovako je i Mahsa Amini odvedena, a zatim ubijena": Policija za moral se vratila, usledila su i prva hapšenja žena u Iranu 1Foto: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Od najave iranskih vlasti tokom vikenda da počinju ili bolje reći obnavljaju kampanju čiji je cilj da se žene primoraju da nose hidžab do prvih konkretnih poteza na ulici nije prošlo mnogo.

Podsetimo da je ubistvo Mahse Amini 16.septembra prošle godine jer nije propisno nosila hidžab zbog čega je privedena i pretučena do smrti podstaklo masovne proteste u Iranu.

Moralna policija je od smrti Amini u pritvoru retko viđena kako patrolira ulicama, a u decembru su čak postojali neki izveštaji – kasnije demantovani – da je raspuštena. Povlačenje moralne policije bio je to potez vlasti ne bi li obuzdali masovne proteste koji su pozivali na zbacivanje teokratije koja vlada Iranom više od četiri decenije.

Brojne organizacije i borci za ljudska prava od tada mole i vape za pomoć zapadnog sveta.

Masih Alinedžad, iranska novinarska i aktivistkinja za ljudska prava objavila je u subotu na Tviteru snimak kako policija za moral privodi tinejdžerku jer nije nosila hidžab.
„Ovako je i Mahsa Zhina Amini odvedena, a zatim ubijena“, napisala je na društvenoj mreži. „Gde su ti novinari koji su uzbuđeno izveštavali o ukidanju te moralne policije?“, zapitala je Alinedžad.

Protesti su utihnuli ranije ove godine nakon napada vlasti kada je ubijeno 500 demonstranata, a privedeno skoro 20.000. Ali mnoge žene su nastavile da krše službeni kodeks oblačenja, posebno u glavnom gradu, Teheranu i drugim gradovima.

Iranski klerikalni vladari vide hidžab kao ključni stub islamske revolucije koja ih je dovela na vlast i smatraju da je ležernije odevanje znak zapadne dekadencije.

General Saed Montazerolmahdi, portparol policije, objavio je u nedelju da će policija za moral nastaviti da upozorava a zatim hapsi žene koje ne nose hidžab u javnosti. U Teheranu su se pripadnici moralne policije mogli videti kako patroliraju ulicama u obeleženim kombijima, preneo je AP.

Bitka oko hidžaba postala je snažan poklič prošle jeseni, a žene su imale vodeću ulogu u protestima. Demonstracije su brzo prerasle u pozive na svrgavanje iranskih klerikalnih vladara, koje uglavnom mladi demonstranti optužuju da su korumpirani i represivni. Iranska vlada je za proteste okrivila stranu zaveru, bez pružanja dokaza.

Nekoliko iranskih poznatih ličnosti pridružilo se protestima, uključujući istaknute režisere i glumce iz proslavljene filmske industrije u zemlji. Nekoliko iranskih glumica privedeno je nakon što su se pojavile u javnosti bez hidžaba ili izrazile podršku protestima.

U nedavnom slučaju, glumici Azadeh Samadi je zabranjen pristup društvenim mrežama i sud je naložio da traži psihološki tretman zbog „poremećaja antisocijalne ličnosti“ nakon što se pre dva meseca pojavila na sahrani sa kapom na glavi.

Moralna policija, formalno poznata kao Gasht-e Ershad ili „Patrola za navođenje“ osnovana je pod mandatom predsednika Mahmuda Ahmadinedžada, da bi „širila kulturu skromnosti i hidžaba“.

Jedinice su počele da patroliraju 2006.

Hidžab je postao obavezan četiri godine nakon revolucije 1979. koja je zbacila monarhiju. Tada je uspostavljena Islamska Republika Iran.

Policajci za moral su prvobitno izdavali upozorenja pre nego što su počeli da hapse žene pre 15 godina.

Njihove odrede su činili muškarci u zelenim uniformama i žene obučene u crne čadore, odeću koja im pokriva glavu i gornji deo tela.

Uloga jedinica je evoluirala, ali je uvek bila kontroverzna čak i među političarima koji su se kandidovali na predsedničkim izborima.
Norme odevanja su se postepeno menjale, posebno pod bivšim umerenim predsednikom Hasanom Rohanijem, kada je postalo uobičajeno da žene na ulici nose farmerke sa širokim šarenim maramama.

Međutim, u julu 2022. njegov naslednik, ultrakonzervativni Raisi, pozvao je na mobilizaciju „svih državnih institucija za sprovođenje zakona o maramama“.

Raisi je tada optužio da su „neprijatelji Irana i islama gađali kulturne i verske vrednosti društva širenjem korupcije“.

U aprilu ove godine policija je preko kameera na saobraćajnicama počela da nadgleda kako bi identifikovala žene koje ne nose hidžab, kao deo njihove implementacije takozvanog „nacionalnog plana čednosti i hidžaba“.

Oni koji su prvi put uhvaćeni dobijaju „sms-upozorenje o posledicama“ njihovih postupaka. Po drugom prekršaju, njihova vozila bi bila oduzeta i suočili bi se sa tužbom.

Morteza, taksista u srednjim 30-im, za middleeasteye.net je kazao da se čvrsto protivi primeni kodeksa oblačenja u Iranu. „Neću da slušam takva sranja“, rekao je. „Stalo mi je do hidžaba, ali nemam pravo da prisiljavam žene da ga nose.“

Portparol policije Said Montazerolmahdi rekao je da otkrivene žene „izgleda da dolaze sa druge planete“ i da „ne znaju običaje i norme“ Irana.

On je dodao da je policija u prva 24 sata nakon sprovođenja plana poslala nekoliko stotina poruka upozorenja ženama vozačima i preko 3.500 poruka upozorenja vlasnicima prodavnica.

Štaviše, policija takođe šalje milione tekstualnih poruka ljudima u kojima ih podseća da poštuju zakon o hidžabu, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari