Pad broja bolesti dobijenih na poslu u EU u periodu od 2013. do 2018. 1Photo: Pixabay/ mwitt1337

Bolesti koje građani Evropske unije najčešče dobijaju svesno ili nesvesno na radnom mestu su prema podacima Eurostata zabeležile značajan pad u periodu od pet godina.

Između 2013. i 2018. godine, indeks ukupnog broja ljudi prepoznatih kao obolelih na radnom mestu (izračunat koristeći 2013. godinu kao referencu sa vrednošću indeksa 100) opao je za 14 odsto u celoj Evropskoj uniji.

Ovaj članak na portalu Eurostata predstavlja eksperimentalnu statistiku koja pokriva najčešće prepoznata oboljenja u EU.

Ove statistike su od suštinskog značaja za poboljšanje uslova rada. Omogućavaju praćenje preventivnih radnji i određivanje njihovih prioriteta na nivou države.

Tokom perioda od 2013. do 2018. godine, među četiri grupe bolesti su pneumokonioza (grupa bolesti uzrokovana udisanjem prašine, uključujući i azbest) i odabrani karcinomi, koji su zabeležili značajan pad (respektivnan pad od 27 odsto i 18 odsto).

Kontaktni dermatitis opao je za manji iznos (dva odsto), dok mišićno-skeletni poremećaji nisu zabeležili promene.

Evropska statistika za bolesti prozrokovane profesionalnim životom građana (EODS) deo je eksperimentalne statistike Eurostata, koja koristi nove izvore podataka i metode u nastojanju da bolje odgovori na potrebe korisnika.

Pad broja bolesti dobijenih na poslu u EU u periodu od 2013. do 2018. 2
Photo; Eurostat

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.