Papa Franja blagoslovio obnovu Notr Dama 1Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Isti rok ranije je kao vreme potrebno za obnovu najpoznatije pariske bogomolje saopštio i francuski predsednik Emanuel Makron. Prema jučerašnjim podacima, donacije za obnovu Bogorodičine crkve premašile su milijardu dolara.

Francuski istražitelji su nagovestili da razmatraju mogućnost da je požar u Bogorodičinoj crkvi izazvan kratkim spojem. Oni su okrenuli pitanje mehanizma za podizanje materijala koji je korišćen u toku rekonstrukcije crkve, započete 2017. godine. Građevinska kompanija „Europ išafudaž“ (Europe Echafaudage), angažovana na poslovima restauracije katedrale, saopštila je da je poštovala sve bezbednosne propise i protokole.

Iz Kancelarije pariskog tužioca saopšteno je da istražitelji još ne mogu da uđu unutrašnjost katedrale zato što se i dalje smatra nebezbednom, ali su tokom utorka ispitali tridesetak svedoka, uključujući i zaposlene koji rade u firmama angažovanim na restauraciji i zaposlene u obezbeđenju.

Zanimljivo je da je samo nekoliko sati po izbijanju požara u ponedeljak uveče najprecizniju rekonstrukciju mogućih događaja u Bogorodičinoj crkvi dao Vatikan, koji je saopštio da je vatra izbila u 18:50 na tavanu katedrale gde su se skele sa kojih se izvode radovi.

Papa Franja se zahvalio spasiocima koji su rizikovali živote da spasu Bogorodičinu crkvu, čije je gašenje trajalo devet sati. On je obraćajući se vernicima okupljenim na Trgu Svetog Petra u Rimu, francuskim hodočasnicima i posetiocima poručio da oseća njihov bol.

– Neka Devica Marija blagoslovi i podrži rekonstrukciju. Neka to bude skladno delo hvale i slave Bogu – naglasio je papa Franja, prenosi Rojters.

Vatikan je saopštio da je voljan i da pomogne u obnovi katedrale.

Stotine građana Pariza u utorak uveče okupilo se na molitvenom bdenju nedaleko od Bogorodičine crkve. Oni su nosili sveće i pevali crkvene pesme tokom šetnje od Crkve Sen Sulpis, a njihov broj se povećavao na putu do trga na levoj obali Sene, blizu Notr Dama.

Ambasada Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni juče se zahvalio građanima Srbije kao i predstavnicima vlasti koji su „izrazili svoje saosećanje, empatiju i tugu nakon tragičnog požara u Bogorodičinoj crkvi u Parizu – srcu francuske nacije i dragulju arhitekture koji pripada svetskoj kulturnoj baštini“. On je podsetio i da „katedrala predstavljala i simbol istorije francusko-srpskih odnosa pošto je 1389. francuski kralj Karlo Šesti naredio da zvone zvona na ovoj crkvi da pozdrave bitku Srba protiv Osmanlija“.

Ministar Vukosavljević: Osećanja i distanca

– Požar u Bogorodičinoj crkvi u Parizu je tragičan događaj koji je oštetio svetsku kulturnu baštinu, što je povredilo svakog čoveka koji na bilo koji način brine o kulturi. Bogorodičina crkva je deo našeg kolektivnog sećanja i istorije. Takva nesreća koja zadesi bilo koji spomenik kulture prve kategorije jeste šteta za celo čovečanstvo. Sve komentare koji odudaraju od takve logike treba uzimati sa velikom rezervom i distancom. Ono što dogodilo sa srpskim svetinjama na Kosovu i Metohiji nije za poređenje, jer svaka tragedija, nasilje i nesreća koji slučajno dođu nad bilo kojim spomenikom kulture i verskim objektom treba da bude zajednički neprijatan osećaj za svakog dobronamernog i razumnog čoveka bilo gde da živi – izjavio je za Danas Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja, povodom ovdašnjeg medijskog izricanja „Božje kazne“ Bogorodičinoj crkvi u Parizu zato što je prošlog novembra na njoj istaknuta zastava samo proglašene kosovske države.

Vukosavljević tvrdi da Ministarstvo nema nikakve pravne mogućnosti da reaguje na naslovne strane beogradskih listova koji danima fašistima nazivaju lidere parlamentarne opozicije, građane i poreske obveznike koji je podržavaju. On apeluje na „kulturu javnog govora“, ali tvrdi da Ministarstvo „ne može da snosi deo odgovornosti za rečnik koji koristi slobodna štampa“.