Papa Franja obećao pravdu žrtvama seksualnog zlostavljanja u Rimokatoličkoj crkvi 1Foto: Beta/AP/Gregorio Borgia, File

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja je danas obećao pravdu žrtvama seksualnog zlostavljanja u katoličkoj crkvi, a nemačke vlasti razmatraju pokretanje dalje istrage nakon što je nezavisna istraga utvrdila da penzionisani papa Benedikt XVI nije reagovao u četiri slučaja zlostavljanja za koje je znao dok je bio nadbiskup u Minhenu.

U dugoočekivanom izveštaju o seksualnom nasilju u minhenskoj nadbiskupiji iznete su optužbe na račun bivšeg pape Benedikta XVI, koji je u Minhenu bio nadbiskup od 1977. do 1982. godine.

Navodi se da je on znao za sveštenike koji su zlostavljali decu i koji su uprkos tome ostajali na pozicijama, a crkva je ostajala nema na te optužbe.

Advokatska kancelarija Vestfal špilker vaštl (Westpfahl Spilker Wastl) koja je izradila izveštaj saopštila je da bivši papa i dalje demantuje da je počinio ili znao za bilo kakvo krivično delo.

Dan posle objavljivanja izveštaja papa Franja se sastao sa zvaničnicima Vatikana koji se bave slučajevima seksualnog zlostavljanja.

U svom govoru Franja se nije osvrnuo na izveštaj, ali je naveo da crkva nastavlja da primećuje slučajeve seksualnih prestupnika pri toj instituciji.

„Crkva uz Božiju pomoć izvršava svoju obavezu sa čvrstom odlučnošću da pruži pravdu žrtvama zlostavljanja od strane svojih pripadnika, primenjujući sa posebnom pažnjom i rigoroznošću predvidjeno kanonsko zakonodavstvo“, rekao je Franja.

Dodao je da su norme unapredjene kako bi rukovodjenje slučajevima zlostavljanja bilo efikasnije.

Tužioci u Minhenu saopštili su danas da ispituju 42 slučaja mogućih prekršaja crkvenih zvaničnika koji proizilaze iz izveštaja.

Portparolka An Lajding (Anne Leiding) rekla je nemačkoj novinskoj agenciji DPA da im je slučajeve uputila advokatska firma koja je pripremila izveštaj.

Advokatska kancelarija je juče saopštila da se u predmetima radi o živim ljudima koji su još uvek na funkcijama u crkvi.

Portparolka nemačkog kancelara Olafa Šolca (Scholz), Kristiane Hofman (Christiane Hoffmann) izjavila je danas da ove navode hitno treba istražiti.

Vatikan još uvek nije reagovao na izveštaj, a saopšteno je da će ga pažljivo pročitati narednih dana.

Benediktov sekretar, monsinjor Georg Gensvajn (Gaenswein) je rekao da bivši papa takodje nije pročitao izveštaj ali da će to uraditi.

Dodao je da je Benedikt, koji je i dostavljao informacije autorima izveštaja, uznemiren i postidjen zbog skandala.

Za vreme Benediktovog službovanja na čelu katoličke crkve, 2010. pokrenuto je pitanje seksualnog zlostavljanja u redovima crkve, što je izazvalo veliki skandal.

On je ranije, 2001. godine, medjutim doneo tada revolucionarnu odluku da preuzme odgovornost za procesuiranje slučajeva zlostavljanja nakon što je shvatio da biskupi širom sveta ne kažnjavaju nasilnike, već ih samo premeštaju iz parohije u parohiju i omogućavaju im da ponovo počine krivična dela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.