Papa Franja patrijarhu Kirilu: Ne budite "Putinov asistent" 1epa09623186 Pope Francis delivers a speech during a meeting with refugees at the Reception and Identification Centre (RIC) in Mytilene on the island of Lesbos, Greece, 05 December 2021. Pope Francis returns to the island of Lesbos, the migration flashpoint he first visited in 2016, to plead for better treatment of refugees as attitudes towards immigrants harden across Europe. EPA-EFE/LOUISA GOULIAMAKI POOL

Papa Franja je upozorio poglavara Ruske pravoslavne crkve patrijarha Kirila da ne bude „Putinov asistent“, rekao je u jednom intervjuu ove nedelje.

Papa je najstrožom retorikom do sada protiv proratno orijentisanog ruskog poglavara kritikovao patrijarha Kirila zato što je javno podržao razloge koje je Rusija navela za napad na Ukrajinu.

„Razgovarao sam s njim preko Zuma 40 minuta“, rekao je papa italijanskom listu „Korijera dela Sera“ u intervjuu koji je objavljen juče. „Prvih 20 minuta mi je s kartom u ruci tumačio sva opravdanja za rat. Slušao sam ga i rekao mu:’Ništa ne razumem od svega navedenog. Brate, nismo sveštenici države, ne možemo da koristimo politički jezik, već jezik Isusa. Patrijarh ne može da se preobrati u Putinovog asistenta'“, rekao je papa Franja.

On je dodao da je telefonski razgovor s Kirilom imao 16. marta i da su se obojica složili da odlože planirani sastanak za 14. jun u Jerusalimu.

„Bio bi to naš drugi sastanak licem u lice, koji ne bi imao veze s ratom“, rekao je papa. „Ali se sada i on složio – hajde da zastanemo, to bi mogao da bude dvosmislen signal.“

Patrijarh Kiril je u martu rekao da je konflikt produžetak suštinskog kulturološkog sukoba između šireg ruskog sveta i zapadnih liberalnih vrednosti, za šta je primer Parada ponosa.

Stručnjaci su rekli da Kirilovi komentari pružaju uvid u Putinovu širu duhovnu viziju povratka na ruski imperiju u kojoj hrišćanska religija igra važnu ulogu.

Strogi stav je ruskog patrijarha koštao sledbenika. Ruska pravoslavna crkva u Amsterdamu je u martu saopštila da prekida veze s liderom i da se pridružuje sve većem broju sveštenika i crkava koji se distanciraju od Moskve zbog rata u Ukrajini.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari