Papa planira novi susret sa ruskim patrijarhom 1Papa Franja, arhiva Foto: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

Papa Franja rekao je danas da postoje planovi za mogući drugi sastanak sa poglavarom Ruske pravoslavne crkve, nakon što je njihov istorijski susret na Kubi 2016. bio prekretnica u popravljanju odnosa koje je prekinuo 1000-godišnji raskol koji je podelio hrišćanstvo.

Franja je rekao da planira da se sledeće nedelje sastane sa izaslanikom Odeljenja za spoljne poslove Moskovske Patrijaršije „kako bi se dogovorili o mogućem sastanku“ sa patrijarhom Kirilom.

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja rekao da je „spreman da otputuje u Moskvu“ čak i ako diplomatski protokoli još nisu na snazi.

„Za razgovor sa bratom, nema protokola. Mi smo braća“, rekao je papa Franja novinarima u avionu na letu iz Atine u Rim posle posete Grčkoj.

Dve crkve su se podelile tokom Velikog raskola 1054. godine i ostale su nepomirljive oko niza pitanja, uključujući primat pape i optužbe ruske pravoslavne da Katolička crkva nastoji da preobrati vernike u bivšim sovjetskim republikama.

Papa je tokom boravka na Kipru i u Grčkoj pozvao na pomirenje pravoslavih i katoličkih hrišćana.

On je na sastanku u subotu u Atini sa arhiepiskopom Atine i cele Grčke Jeronimom ponovio izvinjenje pape Jovana Pavla drugog za grehe koje su katolici „činjenjem ili propuštanjem“ skrivili prema „pravoslavnoj braći“ tokom vekova. Papa Jovan Pavle drugi boravio je u poseti Atini 2001. godine.

Franja je rekao da se stidi zbog postupaka katolika koji su zbog „žedji za dominacijom i moći ozbiljno oslabili zajedništvo“ hrišćana.

Predsednik Odeljenja za spoljne poslove Moskovske Patrijaršije mitropolit Ilarion rekao je 7. oktobra italijanskom dnevniku Korijere dela sera da će novi susret Kirila i pape biti najavljen neposredno pre samog sastanka.

On je u istom intervjuu istakao da su važni sadržaj i rezultati sastanka.

Istorijski sastanak pape Franje i patrijarha Kirila desio se 12. februara 2016. godine u Havani. To je bio prvi sastanak te vrste u istoriji, jer se poglavari Katoličke i Ruske pravoslavne crkve vekovima nisu sastajali.

Njih dvojica su se sastala u VIP salonu aerodroma u Havani kada je papa putovao za Meksiko.

„Mi smo braća“, rekao je Franja tog dana dok je grlio Kirila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.