Parada ponosa danas u Jerusalimu, policija uhapsila jednog koji je pretio organizatoru 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Izraelska policija je saopštila da je danas uhapsila jednog osumnjičenog da je slao pretnje smrću organizatoru današnje Parade ponosa u Jerusalimu.

Očekuju se hiljade učesnika danas popodne u Jerusalimu na proslavi prava i ponasa LGBTQ zajednice, pod jakom polcijskom zaštitom.

U tom gradu žive mnogi ultraortodoksni Jevreji i drugi iz konzervativnih verskih grupa, a mnogi stanovnici se protive Paradi, te je ona mnogo manja nego u liberalnijem Tel Avivu.

„Nećemo dozvoliti da se gej parada održi u Jerusalimu, svetom gradu. Čeka vas sudbina Šire Banki“, piše u pretnji koju je uhapšeni 21-godišnji Evropljanin koji živi u Jerusalimu poslao liberalnom poslaniku iz Laburističke stranke, dugogodišnjem pristalici prava LGBTQ zajednice Giladu Karivu, a pretio je i drugim poslanicima i jednom od organizatora Parade.

Proteklih godina se dešavalo da učesnike jerusalimske Parade napadaju regiozni radikali. Jedan Izraelac je 2015. godine nožem ubio 16-godišnju devojku i ranio šest osoba. On je nedavno pušten iz zatvora gde je izdržao kaznu za sličan napad na učesnike 2005. godine.

Tokom Parade je uobičajeno da organizacija Lehava, protivnica LGBTQ, organizuje kontra-protest u blizini.

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc je ove nedelje rekao da bi trebalo razmotriti proglašenje Lehave terorističkom orgnizacijom jer sledi „nasilnu antiarapsku ideologiju“.

Izrael je proteklih godinama postao prijateljski nastrojen prema homoseksulacima i uveliko se razlikuje od drugih zemalja regiona gde ih proganjaju i ubijaju.

Članovi LGBTQ zajednice služe u izraelskoj vojsci i parlamentu, ne krijući se. Mnogi popularni umetnici i zabavaljači, te aktuelni ministar zdravlja su rekli da pripadju toj zajednici, ali njeni lideri kažu da će promovisanje jednakosti dugo trajati.

Palestinci optužuju Izrael da liberalan odnos prema gej zajednici koristi da skrene pažnju sa ugnjetavanja Palestinaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.