Foto : EPA David G

Nije jasno zašto je vlada odbila ovaj zahtev, a kineske vlasti inače holivudskim studijima ne pružaju obrazloženje zbog čega je zabranjeno prikazivanje nekog od filmova u njihovoj produkciji. Ova odluka kineske vlade je ponovo pokrenula diskusiju na internetu, pošto su cenzori i ranije zabranjivali prikazivanje ostvarenja u kojima je Vini Pu glavni lik, zbog brojnih poređenja zbunjenog i nespretnog medvedića sa predsednikom Si Đinpingom.

Kina, koja ima drugo po veličini filmsko tržište na svetu, ograničava broj stranih filmova kojima je dozvoljeno prikazivanje u zemlji na 34 godišnje. Dozvolu uglavnom dobijaju akcioni blokbasteri kao što su “Osvetnici: Rat beskraja” i “Crni panter”, što su dva od četiri Diznijeva filma kojima je odobreno prikazivanje u Kini od početka godine. Diznijev film “Kapije vremena”, koji je u martu imao premijere širom sveta, nije prikazivan u Kini.

Brojni korisnici interneta su povezivali izgled Vinija Pua, odnosno njegovu bucmastu figuru, sa predsednikom Sijem. Nekolicina njih je čak koristila medvedića kao simbol otpora. Na najpopularnijim slikama na internetu prikazani su Si Đinping i bivši američki predsednik Baraka Obama kako zajedno šetaju dok su na slici pored, kao poređenje, Vini Pu i njegov visoki, mršavi prijatelj Tigar. Još jedno od popularnih poređenja je ono između Vini Pu igračke za automobil i kineskog lidera koji predvodi vojnu paradu iz vozila u pokretu.

Da li smemo da kažemo Vini Pu”, napisalo je nekoliko korisnika kineske društvene mreže Veibo u utorak, testirajući cenzore tako što su postavili slike Sija i Pua. Ove slike su već juče nestale sa sajta.

Ako ne dopuste da se medvedić vrati u Kinu, ova šala će postati još žešća”, napisao je jedan od korisnika Veiboa. Tajvansko ministarstvo spoljnih poslova je juče na svom zvaničnom Tviter nalogu postavilo poruku u znak odgovora na vest da se Diznijev “Kristofer Robin” neće prikazivati u Kini. “Tajvanski OhBer je užasnut što su cenzori u Kini zabranili novi film njegovog rođaka Vinija”, piše na nalogu ministarstva, a misli se na tajvansku turističku maskotu u liku medvedića OhBer. “Nema greške: svi medvedi su jednaki na Tajvanu i film (Kristofer Robin) se prikazuje širom zemlje”.

Iako kineski zvaničnici ne daju obaveštenja o razlozima zabrane određenih filmova, ranije su objavljivana pravila u kojima se navodi da su zabranjene subverzivne teme, homoseksualni sadržaj i prekomerno nasilje. U martu ove godine Međunarodni filmski festival u Pekingu je iz svog programa povukao nagrađivanu gej romansu “Zovi me svojim imenom”, nedugo pošto je regulatorno telo nadležno za filmove saopštilo da se LGBT sadržaji smatraju neprikladnim. “Zapravo nema veze šta oni rade. Ovo je internet i svejedno mogu da skinem film piratski”, zaključio je jedan anonimni korisnik Veiboa.