Pelosi: Tramp nema ovlašćenje da ide u rat protiv Irana 1Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Predsednica Predstavničkog doma Kongresa SAD-a Nensi Pelosi izjavila je da administracija Donalda Trampa nema dozvolu Kongresa da ide u rat protiv Irana, dok je američki predsednik izrazio nadu da Sjedinjene Američke Države neće ulaziti u rat s tom državom.

Pelosi je u izjavi za medije dodala da će republikanska administracija predočiti izveštaj na zatvorenoj sednici viših zastupnika, nazvanoj Grupa osam, u četvrtak vezano za Iran.

U međuvremenu je u Beloj kući počeo sastanak Trampa i predsednika Švajcarske Konfederacije Uleija Maurera, čija je zemlja posrednik između Amerike i Irana.

Tramp je prilikom dočeka švajcarskog predsednika, upitan hoće li Vašington zaratiti s Teheranom, odgovorio kako se „nada da neće“, prenosi Al Jazeera Balkans.

Bela kuća je saopštila da će dve strane razmatrati bilateralne odnose i ulogu Švajcarske u olakšavanju diplomatskih odnosa.

‘Konačna odluka je moja’

CNN je izvestio, prenoseći od upućenih izvora, da je Bela kuća kontaktirala švajcarske zvaničnike kako bi im dala telefonski broj na koji bi Iranci mogli da pozovu predsednika ako to zatraže od Švajcarske.

Tramp je u više navrata izrazio želju da razgovara s iranskim zvaničnicima telefonom i da se sretne s njima kako bi se postigao novi nuklearni sporazum.

Ranije istog dana Tramp je na Tviteru demantovao da među članovima njegove administracije postoje nesuglasice oko njegove politike na Bliskom istoku i nedavne eskalacije protiv Irana. Izveštaje o neslaganjima unutar njegove administracije, koje su u sredu objavili Washington Post i New York Times, Tramp je opisao kao lažne. Dodao je kako nije bilo unutrašnjih sukoba oko njegove politike na Bliskom istoku, koju smatra „vrlo jakom“.

„Izražavaju se različiti stavovi, ali odlučujuća i konačna odluka je moja“, kazao je Tramp, ističući da se razmatraju svi pogledi, politike i stavovi.

Washington Post je pisao da je Tramp frustriran zbog stavova nekih svojih najboljih saradnika, pre svega savetnika za nacionalnu sigurnost Džona Boltona i državnog sekretara Majka Pompea.

Tramp je frustriran zbog nekih svojih najboljih saveznika, za koje smatra da bi mogli da nateraju SAD na vojni sukob s Iranom i ugroze njegovo obećanje da će se povući iz skupih stranih ratova.

Preferira diplomatski pristup

On preferira diplomatski pristup u rešavanju napetosti i želi direktno da razgovara s iranskim čelnicima, navodi Washington Post.

List je citirao reči zvaničnika upućenog u dešavanja da se Tramp ne oseća ugodno zbog svih tih razgovora o „promeni režima“ u Iranu, jer ga to podseća na rasprave o uklanjanju s vlasti iračkog predsednika Sadama Huseina pre američke invazije 2003. godine.

Nedavno je došlo do porasta napetosti između Vašingtona i Teherana, nakon što je Ministarstvo odbrane SAD-a odobrilo slanje nosača aviona „USS Abraham Lincoln“ i bombardera na Bliski istok, tvrdeći da postoje obaveštajne informacije o mogućim iranskim pripremama za napad na američke snage ili interese. Prošlog ponedeljka su američki borbeni avioni nadletali iznad Arapskog zaliva s ciljem slanja upozorenja Iranu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Pelosi: Tramp nema ovlašćenje da ide u rat protiv Irana”

  1. Oćeš/Nećeš, izgleda da ćeš Trampe,morati u rat sa Iranom!
    Mora da se oduziš lobijima koji su te doveli na vlast.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.