Pendarovski potvrdio da se sprema za prvu posetu Grčkoj narednog meseca 1Foto: Dejana Majstorović

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je danas da su u toku pripreme za njegovu zvaničnu posetu Grčkoj narednog meseca.

Kako je saopštio kabinet predsednika Severne Makedonije, on je na sastanku sa šefom grčke diplomatije Nikosom Dendijasom izrazio i očekivanje da će ta poseta Atini doprineti još dinamičnijem dijalogu i dodatnom unapređenju saradnje dve susedne zemlje.

Stevo Pendarovski je prvi predsednik Severne Makedonije, od osamostaljenja zemlje, koji će otići u zvaničnu posetu Grčkoj.

On je u oktobru prošle godine obelodanio da je dobio poziv da poseti Atinu početkom 2021, ali je izrazio sumnju da će biti realizovana tako brzo kao što je planirano s obzirom na pandemiju korona virusa.

„Mi volimo za sve da kažemo da je istorijsko, ali to će stvarno biti prva poseta takvog tipa u 30 godina naše nezavisne države“, istakao je Pendarovski, nakon što je 14. oktobra 2020. objavio da je dobio poziv da poseti Grčku.

Pendarovski i Dendijas su na današnjem sastanku u „Vili Vodno“, kako je saopšteno, razmenili mišljenje o bilateralnim odnosima Severne Makedonije i Grčke, stanju u regionu, kao i o aktuelnim događanjima u Avganistanu.

Ističe se da su „dva sagovornika izrazila zadovoljstvo dinamikom političkih odnosa dve države u prethodnom periodu“.

Pendarovski je, navodi se, izrazio zadovoljstvo nivoom ekonomske saradnje dve države, koja beleži značajan napredak, ocenivši da je potpisivanje Dogovora iz Prespe, normalizovalo političke, ali i pozitivno uticalo na ukupne ekonomske odnose Severne Makedonije i Grčke.

„Neophodno je njegovo dalje implementiranje, kao i angažman obe strane da se obezbedi brzo i mesmetano produžavanje rada tela uspostavljenih (Prespanskim) dogovorom“, rekao je Pendarovski.

Prespanskim dogovorom, koji je potpisan 17. juna 2018. pod pokroviteljstvom UN, rešen je višedecenijski spor dve susedne zemlje oko imena Makedonija. Prema tom dokumentu Republika Makedonija promenila je 12. februara 2019. ime u Republika Severna Makedonija, a ovih dana je počela da izdaje pasoše i lične karte sa novim imenom države.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.