Foto:vikipedia

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je kako su pripreme novi sastanak savetnika ruskog predsednika Vladislava Surkova i specijalnog izaslanika SAD-a za pregovore o Ukrajini Kurta Volkera u toku, ali da će se vreme i mesto će se tek odrediti.

„Koliko znam, pripreme su u toku, ali nemam informaciju o mestu i datumu održavanja tog sastanka. Mislim da još nije postignut konačni dogovor“, rekao je on, prenosi Tanjug agenciju Tass.

Upitan da kaže nešto više o agendi tog sastanka, Peskov je kazao da će to biti redovan sastanak, na kojem će se „uporediti beleške“.

„Kao što znate, nije bilo napretka u rešavanju situacije u Ukrajini, na žalost“, rekao je Peskov.

Surkov i Volker su se do sada sreli četiri puta – prvi put u avgustu 2017. godine u Minsku, Belorusija, drugi i treći put u oktobru i novembru prošle godine u Beogradu, a četvrti put u januaru ove godine u Dubaiju.

Predsednici Rusije i SAD-a, Vladimir Putin i Donald Trump, sastali su se u julu u Helsinkiju, gde su razgovarali o brojnim temama, uključujući i ukrajinsku krizu.

Više od 10.000 ljudi je ubijeno od aprila 2014. godine u konfliktu koji u istočnoj Ukrajini vode ukrajinske snage protiv ruskih separatista.

Rusija je aneksirala poluostrvo Krim od Ukrajine 2014. godine, uz pomoć ruskih pobunjenika na istoku te države.

Zbog toga je Rusija pod sankcijama Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

Autor teksta je Al Jazeera Balkans