Plenković:  Trebalo je nazvati telefonom i reći "mi bismo došli" 1

„To je uobičajena praksa. Mi znamo šta su propisi. Pavle Vuisić je u ‘Ko to tamo peva’ rekao ‘propisi su propisi’.

Njih treba poštovati, je li tako? Evo, Butković voli taj film. To je bit, bit su propisi. Zato smo rekli da Vulinovih 11 ne može ući ako nisu bili najavljeni po propisu. I tačka. To znači da ne dopuštamo provokacije. To je bit“, rekao je Plenković.

Dodao je je taj događaj morao razjasniti, „što ne znači da u Hrvatskoj nećemo učiniti sve da se srpska manjina u našem društvu oseća dobro i sigurno“. I zato smo bili efikasni u ovim incidentima koji su se dogodili. Hrvatska policija je otkriila do jednog počinioca incidentata i to vrlo brzo.

To pokazuje da funkcionišemo kao država, da mi kao vlada radimo za uključivo društvo.

Ne radimo kao oni politički akteri i stranke koji rade za polarizovano i isključivo društvo. To nije my cup of tea, što bi rekli Englezi“, rekao je premijer Hrvatske. Povodom istupa lidera SDSS Milorada Pupovca u sredu, Plenković je zaključio da je on u svom stilu i na svoj način rekao da „Hrvatska nema veze s NDH, da Hrvatska nije faktor nestabilnosti, i jasno je rekao da ova vlada i ova većina nije ta koja kreira atmosferu nesnošljivosti“. „Dobro otvorite oči kao članovi vlade ko šta govori, ko šta radi i ko ima kakav cilj. Ja nemam nikakvih dilema, sve je kristalno jasno ko koju rolu u ovoj šahovskoj partiji igra.

Da ne bi mislili da smo naivni“, poručio je Plenković svojim ministrima.