Pobegao Rus osuđen na zatvor čija je ćerka nacrtala antiratnu sliku 1Foto: Twitter

Prema poslednjim informacijama, nepoznato je gde se nalazi Rus osuđen na dve godine zatvora zbog diskreditacije ruske vojske, čija je 12-godišnja ćerka nacrtala sliku na kojoj se prikazuje rusko bombardovanje jedne porodice u Ukrajini.

Ruske vlasti saopštile su da je Aleksej Moskaljov (54) tokom noći pobegao iz kućnog pritvora i da nije bio na suđenju. Tokom pritvora je nosio narukvicu za praćenje, ali je uspeo da je skine pre nego što je pobegao.

Moskaljovov advokat Vladimir Bilijenko rekao je novinarima posle današnjeg ročišta da je za nestanak klijenta saznao tek na sudu.

Moskaljov, samohrani roditelj iz grada Jefremova, osuđen je danas na dve godine zatvora zbog diskreditacije ruskih oružanih snaga, odnosno zbog komentara koji je objavio na internetu, piše Gardijan, prenosi Index.hr.

Njegova ćerka Marija (Maša), učenica šestog razreda, odbila je da učestvuje na patriotskom času u svojoj školi prošlog aprila i napravila je nekoliko crteža na kojima su prikazane rakete koje lete ka porodici koja stoji ispod ukrajinske zastave. Na jednom crtežu je pisalo „Slava Ukrajini!“

Kada je njena škola pozvala policiju zbog crteža, Aleksej je kontaktirao gradsku skupštinu za savet. Nakon toga, policija je počela da istražuje Aleksejeve društvene mreže i rekla mu da je svoju ćerku odgajao na loš način.

Moskaljov je naknadno kažnjen sa 32.000 rubalja (oko 415 dolara) zbog objavljivanja na Internetu u kojem je ruske vojnike nazvao silovateljima. On je to saopštio nakon otkrivanja navodnih ratnih zločina počinjenih nad civilima u Buči u Ukrajini.

Nakon toga, Aleksej je završio u kućnom pritvoru i protiv njega je pokrenut krivični postupak. Njegova ćerka je privremeno poslata u dečji dom. Alekseju nije bilo dozvoljeno ni da razgovara sa njom telefonom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.