Ministarstvo: Potpukovnik Dejan Stanojević poginuo u misiji UN u Kongu 1Foto: Pixabay/Chikilino

Prilikom realizacije redovnog zadatka izviđanja iz vazduha u misiji Ujedinjenih nacija u Demokratskoj Republici Kongu (MONUSCO) danas je na istoku te zemlje došlo do pada helikoptera u kojem je stradao i pripadnik Vojske Srbije potpukovnik Dejan Stanojević, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Prema prvim informacijama, na helikopter je pucano sa zemlje, nakon čega se vazduhoplov zapalio i srušio. U padu helikoptera nije bilo preživelih.

Potpukovnik Dejan Stanojević je rođen 22. decembra 1979. godine. U Vojsci Srbije je od 28. septembra 2002, a u misiji Ujedinjenih nacija u Demokratskoj Republici Kongu se nalazio od 24. oktobra 2021. godine.

„Vojska Srbije je njegovim odlaskom izgubila časnog pripadnika, vrsnog starešinu i eksperta jedinica za elektronska dejstva. Tokom bogate vojničke karijere više je puta nagrađivan i pohvaljivan, a iza sebe je ostavio suprugu i dvoje maloletne dece“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije preduzeće sve neophodne mere za povratak tela pokojnog Dejana u Republiku Srbiju i pružiće svu neophodnu pomoć njegovoj porodici.

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović uputili su telegrame saučešća porodici tragično stradalog pripadnika Vojske Srbije.

Pripadnik Vojske Srbije nalazio se sa još sedam osoba u helikopteru Ujedinjenih nacija koji se danas srušio u Kongu, na području gde se vode borbe sa pobunjenicima.

Posadu helikoptera je činilo šest Pakistanaca, a u letelici se nalazio i pripadnik ruske vojske, saopštila je mirovna misija UN u Kongu.

Vojska Konga tvrdi da su helikopter oborili pobunjenici iz pokreta M23, što je ta organizacija demantovala, javlja Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.