Početak vakcinacije u EU definitivno u ponedeljak 28. decembra 1Foto: EPA-EFE/ ABIR SULTAN

Evropska komisija je reagovala brže nego što se očekivalo, te je odobrila upotrebu Biontek/Fajzer vakcine protiv virusa korona samo nekoliko sati nakon što je Evropska agencija za lekove (EMA) dala pozitivnu ocenu cepiva. „

Ovo je veoma dobar način da se okonča ova teška godina i konačno okrene stranica kada je reč o pandemiji kovida 19″, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

EK je isprva saopštila da će joj biti potrebno dva dana da izda zvaničnu dozvolu nakon ocene EMA da vakcina ispunjava standarde kvaliteta i bezbednosti, ali je na kraju skratila proces konsultacije s državama članicama, rekao je jedan zvaničnik EK, a preneo politico.eu.

Isporuka vakcina je planirana tokom „sledećih nekoliko dana“, a veliki broj evropskih zemalja planira da počne vakcinaciju 27. decembra.

EMA inače planira da održi sastanak 6. januara na kojem će odlučiti da li će izdati dozvolu i za upotrebu Moderna vakcine.

Odobrenje EMA je usledilo gotovo tri nedelje nakon što je vakcinu odobrilo regulatorno telo u Ujedinjenom Kraljevstvu 2. decembra, gde je vakcinacija započeta šest dana kasnije, nakon čega su usledila pitanja zašto Brisel odugovlači.

Naučnici su iskoristili to vreme da od Ujedinjenog Kraljevstva i iz drugih izvora dobiju dodatne informacije o vakcini.

Evropska komisija je već potpisala ugovor o nabavci 200 miliona doza ove „mRNA“ vakcine, uz opciju da kupi dodatnih sto miliona doza.

Fon der Lajen je ponovila svoje obećanje da će doze biti dostupne u svim zemljama EU „u isto vreme, pod istim uslovima“, i da će biti podeljene između država-članica na osnovu njihovog broja stanovnika.

Dok tačan datum isporuke nije poznat, ali je najavljeno da će to biti „tokom narednih dana“, te se početak vakcinacije u Evropi očekuje između 27. i 29. decembra, pojedine zemlje, poput Danske, su saopštile da neće čekati na ostale, već će vakcinaciju započeti čim vakcine stignu.

Druge, pak, kao što je Holandija, će možda morati da čekaju do januara zbog tehničkih problema, a ima i onih, kao što je Mađarska, koje još nisu saopštile javnosti svoj plan vakcinacije, piše politico.eu.

Kuk i Harald Encman, predsedavajući Komiteta EMA za lekove za ljudsku upotrebu, su odbacili navode da je vakcina odobrena ranije nego što je prethodno bilo planirano zbog navodnih pritisaka nemačkog i italijanskog ministra zdravlja Jensa Špana i Roberta Sperance.

Kuk je rekla da je prethodni datum, 29. decembar, bio samo okviran, te da je Agencija pomerila datum nakon što je uvidela da može brže da obavi posao.

„Poslednjih nekoliko meseci EMA je primetila da se intenzivno vode debate u javnosti, pri čemu su jedni upućivali apele za brže izdavanje dozvole dok su drugi bili zabrinuti da sve ide suviše brzo da bi se mogla garantovati bezbednost. Mi u EMA smo se držali svog kursa i vođeni smo širenjem naučnih dokaza i ničim drugim“, rekla je Kuk.

Encman je, takođe, odbacio tvrdnje da je Agencija ubrzala proces izdavanja dozvole pod političkim uticajem jer, kako je ukazao, proces uključuje predstavnike iz svih država članica EU.

„Fokus je bio isključivo na nauci… Ovde je donesena naučna procena i tačka“, rekao je Encman.

Vakcina Biontek/Fajzer je prošla ispitivanje u kojem je učestvovalo 43.000 ljudi.

Kompanije su saopštile da se vakcina pokazala kao 95 odsto efikasna u sprečavanju ozbiljnog oboljenja kovid 19. Iz EMA su saopštili da se od kovida 19 razbolelo samo osmoro ljudi koji su dobili vakcinu, u odnosu na 162 koji su dobili placebo, rekao je Encman.

Govoreći o bezbednosti vakcine, Sabin Štraus, predsedavajuća komiteta EMA za bezbednost, je rekla da je dva meseca praćeno stanje više od 10.000 učesnika u ispitivanju nakon što su dobili drugu dozu vakcine, te da su se pojavile uobičajene nuspojave za vakcine, kao što je bolno ubodno mesto i glavobolje.

Za trudnice još nije ispitano

Kada je reč o trudnicama, EMA je saopštila da nema dovoljno podataka da bi mogla da se garantuje bezbednost. Štraus je rekla da će proizvođači vakcine podnositi mesečne izveštaje o njenoj bezbednosti. Kada je reč o novom soju virusa koji se pojavio u Ujedinjenom Kraljevstvu, zbog čega je veliki broj zemalja ograničio ili zabranio putovanja u i iz ove zemlje, Kuk je rekla da „nema dokaza da vakcina neće biti efikasna protiv ove nove varijante korone“.

Alergičnih veoma malo

Agencija je i dobila izveštaje od Ujedinjenog Kraljevstva i SAD o ljudima koji su imali alergijske reakcije nakon što su dobili vakcinu, pri čemu su neke bile ozbiljne. Zbog toga je preporučeno da oni koji prime vakcinu budu pod „strogim nadzorom“ narednih 15 minuta. ili 30 minuta. Ipak, kako se dodaje, broj onih kod kojih se pojavila alergijska reakcija je veoma mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.