Podgorica nas ignoriše, ali pružamo ruku saradnje 1Foto: Wikipedia

Najpre je beranska opština, kojom vlada opoziciona koalicija „Zdravo Berane“ i Demokrate, saopštila da njihova saradnja sa aktuelnom Vladom u Podgorici nije na očekivanom nivou. Beranski funkcioneri tvrde da su izdvajanja za tu opštinu sve manja i da se blokada osjeća na svakom koraku, pri tome posebno navode Upravu za nekretnine, koja, po njima, predstavlja direktnu barijeru razvoju opštine.

Apeluju na Vladu Crne Gore da se „sa istom ili makar sličnom pažnjom posveti njihovoj opštini“, jer je Berane „bilo i ostalo dio ove države“. „Moramo primijetiti da je ovakav odnos republičke vlasti posljedica činjenice da je u ovom gradu na vlasti koalicija koja u političkom smislu ne korenspodira sa onom koja se vodi u Podgorici i zgradi aktuelne Vlade“, navodi se u saopštenju Opštine Berane. Oni ističu da zbog toga trpe građani Berana, bez obzira na, kako su kazali, ogroman trud lokalne uprave koja je i u prethodnom periodu davala svoj maksimum da Berane i u praksi postane centar sjeveroistočnog regiona. „Upravo zbog toga smo i vjerovali da će odgovoran i naporan rad lokalne uprave u pravcu stvaranja pretpostavki da Berane postane ekonomski, privredni, kulturni i sportski centar regiona biti dodatna stimulacija i motiv da Vlada svojim potezima prepozna ovakvu ulogu lokalne uprave“ , navodi se u saopštenju.

Iz Opštine Berane ističu da su izdvajanja za tu opštinu manja nakon nedavno završenih lokalnih izbora, na kojima DPS nije uspjela da osvoji većinu.“Vjerovali smo da će se ta praksa poslije martovskih izbora zaustaviti, kao što ne želimo vjerovati u priče koje se mogu čuti u političkim krugovima, a to je da će se zaustaviti dalja ulaganja u razvoj opštine. Zbog svega ovoga očekujemo konkretne poteze i demante naše Vlade“, navode iz Opštine Berane i dodaju da se blokada osjeća na svakom koraku. U prilog toj tvrdnji navode svakodnevne inspekcije u Beranama, kao i sudske odluke „na štetu našeg grada u iznosima od nekoliko stotina hiljada evra“. „Porazno je takođe da, prilikom eksproprijacije procjene vještaka na štetu Opštine enormno velike. Sa druge strane, kada je riječ o potraživanjima Opštine, sve je potpuno drugačije“, ističu iz te lokalne samouprave. Posebno kritikuju Upravu za nekretnine, odnosno Katastar. „Svjedoci smo da pojedinci uzurpiraju imovinu i da su, na žalost jači i od opštine i od države čime direktno rade protiv interesa građana i svoga grada“, navode iz opštine i Podgorici zamjeraju da u Berane malo ulažu. Smatraju da je porazna činjenica da opština Berane nije ili je u najmanjoj mjeri planirana za ulaganja u objekte obrazovanja i kulture, a milionska ulaganja u oblasti turizma nijesu predviđena u dijelu koji se direktno tiče tog grada. Poljoprivredni plan je, dodaju, potpuno suprotan zahtjevima lokalne uprave, a vjeruju da ni takav neće biti realizovan.

„Otvoreno pitamo, zašto nema ulaganja u naše ski-centre, konkretno Lokve, kao što moramo podsjetiti da, aktuelnom Vladinom politikom niti jedan seoski vodovod nije planiran ili je riječ o minimalnim ulaganjima. Slično je i sa ulaganjima za javne rasvjete, žičare, dječje vrtiće i tako dalje i tome slično. Podsjećanja radi, samo u 2015. godini preko 550.000 evra planiranih sredstava kapitalnim budžetom Direkcije javnih radova prema našoj opštini nije realizovano. Situacija u 2016. i 2017. godini, prema našim podacima, nije ni u jednom segmentu ništa bolja. Naprotiv“, navodi se u saopštenju.

Opština Berane apeluje na Vladu Crne Gore da im posveti veću pažnju.“Bez obzira na navedene opstrukcije, lokalna uprava će nastaviti sa odgovornim odnosom prema svojim građanima i davaće svoj realni maksimum kako bismo postali centar ovog regiona. U tom pravcu Opština Berane pruža ruku saradnje Vladi Crne Gore kako bismo zajednički pomogli razvoj ovog lijepog grada, otvaranjem novih radnih mjesta čime ćemo skupa zaustaviti odliv stanovništva sa ovih prostora“, zaključuje se u saopštenju Opštine Berane.

Vlada tvrdi da ima isti odnos

U saopštenju objavljenom koji dan kasnije, Vlada Crne Gore je istakla da ima isti odnos prema opštinama bez obzira ko u njima vlada. Podsjeća se da je premijer Duško Marković, odmah po konstituisanju 41. Vlade, uveo praksu zvaničnih prijema i sastanaka sa opštinskim čelnicima uoči praznika koji obilježava ta lokalna samouprava. U saopštenju se ne pominje Berane, ali Podgorica tvrdi da rukovodstva Budve, Kotora i Herceg Novog izbjegavaju sastanke sa premijerom Markovićem.