"Pokretu sindikata pristupilo 40 redakcija": Portugalski novinari stupili u štrajk zbog niskih plata 1Foto: EPA-EFE/EDUARDO COSTA

Portugalski novinari danas su stupili u prvi štrajk u 42 godine nezadovoljni niskim platama i nesigurnošću posla, saopštio je sindikat novinara.

Oko četrdeset redakcija nacionalnih ili lokalnih medija priključilo se pokretu sindikata.

Novinska agencija Lusa od srede u ponoć nije objavila nijednu vest, javni radio Antena 1 i njegov privatni konkurent TSF ne emituju vesti, a onlajn izdanja vodećeg dnevnog lista Publico ili nedeljnika Visao takođe su obustavila objavljivanje informacija.

„Nesigurnost posla i niske plate predstavljaju prepreku za pravo građana na informisanje“, navodi se u saopštenju sindikata.

Štrajkači zahtevaju posebno „povećanje plata“ kako bi se izborili sa inflacijom i poštovanje zakona o radu u vezi sa isplatom prekovremenog rada.

U planu je nekoliko skupova u Lisabonu, Portu i Koimbri.

Novinari su poslednji put stupili u generalni štrajk 1982.

Protest danas dolazi u vreme kada je jedna od glavnih nacionalnih medijskih grupa, Global Media, ove nedelje objavila novi plan otpuštanja za dvadesetak zaposlenih, uključujući desetak novinara, zbog „komplikovane finansijske situacije“.

Sindikat je podsetio da je grupa već sprovela nekoliko talasa otpuštanja poslednjih godina, ciljajući na 119 zaposlenih u 2009. godini, 140 u 2014. i 81 u 2020. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari