Policija objavila snimke i fotografije iz škole u Nešvilu u kojoj je ubijeno troje dece i troje odraslih 1foto: EPA-EFE/METRO NASHVILLE POLICE DEPARTMENT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY, NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Juče je u pucnjavi u privatnoj hrišćanskoj osnovnoj školi u Nešvilu, na jugu SAD, poginulo troje dece i troje odraslih. Napad je izvela 28-godišnja žena identifikovana kao Odri Elizabet Hol, bivša učenica škole, koju je policija ubila na licu mesta. Ubijena deca su bila stara između osam i devet godina.

Džon Drejk, šef policije u Nešvilu, obratio se napadaču ženskom zamenicom, ali je na pitanje novinara precizirao da se Odri Elizabet Hol izjasnila da je transrodna osoba. Još uvek nije jasno da li je napadač zvanično identifikovan kao žena ili muškarac.

Pucala na vrata

Policija u Nešvilu objavila je snimak na kojem se vidi kako napadač ulazi u školu. Na snimku, koji izgleda da je sa nadzornih kamera u zgradi, vidi se Odri Hejl kako puca na ulazna vrata, a zatim se penje kroz razbijeno staklo kako bi ušla.

Napadačica je imala crvenu kapu, maskirne pantalone i nešto što je ličilo na zaštitni prsluk. Hejl je u jednoj ruci nosila jurišnu pušku, dok joj je drugo, slično oružje visilo sa levog kuka. Nakon što je ušla u školu, na snimku se vidi kako luta pustim hodnicima škole, u jednom trenutku prolazi pored prostorije sa natpisom „Ministranti“.

Policajci su otkrili manifest i mape zgrade sa planom napada. Takođe je saopšteno da je napadačica ušala kroz bočna vrata i otvorila vatru na drugom spratu do 10.27 časova, kada je ona ubijena.

Pucala na policiju

Policija je ranije podelila slike sa mesta zločina na kojima se vidi da se Odri Hejl sprema da puca kada je stigla policija. Prema navodima policije, pucala je na njihova vozila dok su se približavala, pogodivši jedno kroz šoferšajbnu.

Prvi snimci i fotografije takođe pokazuju oružje korišćeno u napadu i ubičin automobil Honda Fit parkiran u blizini. Pucnjava je prestala oko 14 minuta nakon što je počela, kada je policija upala u zgradu i upucala osumnjičenu.

Ko je Odri Hejl

Policija je saopštila da je Odri Hejl svojevremeno pohađala školu u kojoj je izvršila masakr. Veb stranica, koja izgleda da je povezana sa Hejl, ukazuje da je ona bila grafički dizajner i ilustrator sa sedištem u Nešvilu koji je kreirao logotipe koji bi, kako se navodi na njenom sajtu, „pomogli da se ispriča priča kompanije“ i „prenesu neobičan i opuštaen osećaj“.

Portparol policije rekao je za ABC Njuz da je Hejl rođena kao žena, ali je primetila da njen profil na društvenim mrežama kaže da je koristila zamenicu „on“. U kratkom telefonskom intervjuu za ABC Njuz, Hajlina majka Norma je rekla: „Trenutno je veoma, veoma teško“, pre nego što je zatražila privatnost. „Mislim da sam danas izgubila ćerku“, rekla je.

Komšija porodice rekao je za ABC Njuz da je Odri Hejl živela u porodičnoj kući sa svojim roditeljima, koje je opisao kao „veoma fine“ i „veoma religiozne“. Hejl je diplomirala na Nossi College of Art & Design u Nešvilu 2022. godine, potvrdio je predsednik i izvršni direktor škole Cirus Vatandoost za ABC Njuz.

„Dok je bila u našoj školi, bila je talentovan umetnik i dobar učenik“, rekao je Vatandust o Hejl. „Naše misli i molitve su upućene njenoj porodici, žrtvama i njihovim porodicama i našem gradu. Objava na Fejsbuk stranici škole, koja je u međuvremenu uklonjena, pokazala je da je Hejl zaradila najmanje jednu nagradu za dobar akademski uspeh.

„Pored umetnosti, uživam u igranju igrica, gledanju filmova i sportu“, napisala je Hejl na svom ličnom sajtu. „Postoji jedan detinjast deo mene koji voli da trči po igralištu. Životinje su moja druga strast, pa takođe uživam da provodim vreme sa svoje dve mačke.“

129. oružani napad ove godine

Poslanici države Tenesi odmah su se oglasili na društvenim mrežama da izraze svoje užasavanje. „Duboko sam ožalošćen tragičnim vestima iz Kovenant škole“, tvitovao je republikanski senator Bil Hagerti.

SAD, gde je u opticaju oko 400 miliona komada oružja, često su poprište masovnih pucnjava, uključujući i škole. Oružani napad koji se dogodio u školi Kovenant je 129. u SAD ove godine, prenosi Indeks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari