Igor Đorđević: Ni posle 70 dana nije utvrđena odgovornost zbog objavljivanja spiska dece za odstrel 1foto (BETAPHOTO/BRANISLAV BOŽIĆ)

Predsednik Saveta roditelja Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ Igor Đorđević izjavio je danas da Vlada Srbije ni posle 70 dana nije utvrdila odgovornost za lica koja su javno objavila spisak s imenima dece za odstrel.

Đorđević je agenciji Beta kazao da će Savet roditelja ponovo uputiti zahtev premijerki Ani Brnabić da ispuni obećanje koje je početkom maja dala roditeljima „Ribnikara“.

„Iako smo još 8. maja uputili zahtev da se utvrdi odgovornost za lica koja su javno objavila spisak đaka za odstrel, odgovor do danas nismo dobili. Ponovo ćemo insistirati da se utvrdi odgovornost svih lica koja su na bilo koji način učestvovala u objavljivanju imena dece koje je K.K. navodno planirao da ubije“, rekao je Đorđević.

Advokat Božo Prelević rekao je agenciji Beta da je neobjašnjivo zbog čega Sektor unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) još nije utvrdio odgovornost za najviše funkcionere MUP-a koji su u direktnom televizijskom prenosu objavili spisak s imenima dece za odstrel.

„Odgovora na taj zahtev roditelja nema zato što je očigledno ko je to objavio. Postoje činjenice na osnovu kojih Unutrašnja kontola MUP-a može da utvrdi ko je i po čijem naređenju objavio spisak dece. Verujem da Veselin Milić nije imao loše namere kada je u tom trenutku objavio spisak, ali neko iz MUP-a je prethodno morao da ga upozori da li se to kosi sa zakonom“, kazao je advokat.

On smatra da u MUP-u ne postoji nezavisna institucija Unutrašnje kontrole koja bi smela da utvrdi odgovornost najviših funkcionera MUP-a zbog javnog objavljivanja spiska dece za odstrel.

Prelević je istakao da je na istoj konferenciji za novinare saopštena i jedna neistina zbog koje su roditelji stradale dece imali velike probleme.

„Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tada rekao da je maloletni ubica K.K. bio žrtva vršnjačkog nasilja. Ta apsolutna neistina je mnogo štete nanela porodicama koje su izgubile decu jer su dobili na hiljade pretnji, a K.K. je odjedanput postao žrtva“, rekao je Prelević, koji je punomoćnik porodica stradale dece.

Naglasio je da bi moralo da se utvrdi i ko je tu lažnu informaciju dostavio predsedniku Vučiću.

„Opšta je slika da kapacitet državnih institucija i u ovom slučaju nije na visini zadatka. Ako mi ne možemo da utvrdimo ko je odgovoran za objavljivanje spiska dece za odstrel i ko je predsedniku države dao netačnu informaciju da je K.K. bio žrtva nasilja, onda ne možemo da govorimo o postojanju pravne države“, ocenio je Prelević.

Igor Đorđević: Ni posle 70 dana nije utvrđena odgovornost zbog objavljivanja spiska dece za odstrel 2
Foto FoNet Ana Paunković

Savet roditelja OŠ „Vladislav Ribnikar“ je 8. maja uputio zahtev Vladi Srbije da se utvrdi puna odgovornost ljudi koji su izneli u javnost spisak s imenima đaka za odstrel iz VII/2 odeljenja, koji je obišao svet, kao i slike dece i roditelja i da za to budu sankcionisani.

Premijerka Ana Brnabić je obećala da će svi zahtevi roditelja biti ispunjeni, međutim pitanje odgovornosti do sada nije utvrđeno.

Načelnik Policijske uprave Beograda Veselin Milić je 3. maja na konferenciji za novinare, u prisustvu ministra policije Bratislava Gašića, pokazao spisak na kome su bila imena učenika koje je, kako je rekao, K.K. planirao da ubije.

Milić je pokazao skicu škole i spisak dece, koje je K.K, kako je naveo, sam napravio i utvrdio prioritetne mete. Na tom spisku se vidi koga je sve K.K, po Milićevim rečima, planirao da ubije.

Milić je, na sastanku s predstavnicima opozicije, kazao da je nakon tragičnih događaja u „Ribnikaru“ i Mladenovcu ponudio ostavku na mesto načelnika Policijske uprave Beograda, ali da nije prihvaćena.

U OŠ „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru 3.maja je ubijeno osam učenika i portir, dok su šestoro dece i jedan nastavnik ranjeni. U međuvremenu je, od posledica ranjavanja, preminula još jedna učenica.

Zbog pucnjave je uhapšen K.K. (13), učenik te škole, koji je priznao da je počinio masovno ubistvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari