Zašto se i dalje utvrđuje ko je odgovoran za objavljivanje spiska dece iz "Ribnikara"? 1foto (BETAPHOTO/KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA VLADE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ)

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da se utvrđuje odgovornost za objavljivanje spiska za ubistvo dece iz Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“, da je u toku interna kontrola u MUP-u Srbije, te da će “odgovorni odgovarati”. Međutim, čitava javnost u Srbiji svedočila je da je spisak sa imenima dece izneo načelnik beogradske policije Veselin Milić, pa se postavlja pitanje zbog čega je ta kontrola uopšte potrebna, i zašto se sa njom odugovlači.

Podsetimo, jedan od zahteva roditelja OŠ „Vladislav Ribnikar“ bio je da se utvrdi odgovornost ljudi koji su u javnost izneli spisak s imenima đaka, a koje je, navodno, maloletni K. K. planirao da ubije. Njima je još 18. maja obećano da će se do kraja te sedmice utvrditi odgovornost, što nije učinjeno ni gotovo mesec dana kasnije.

Predsednik Saveta roditelja OŠ „Vladislav Ribnikar“ Igor Đorđević kaže za Danas da je roditeljima tada dato usmeno obećanje da će to biti učinjeno, i pita se zašto interna kontrola do sada nije završena.

– Tačno je da je Veselin Milić izneo spisak u javnost, ali mi ne znamo da li je on to učinio samoinicijativno, ili je možda dobio nalog od ministra policije Bratislava Gašića. Zato smo tražili da se utvrdi čija je odgovornost. Takođe, pre nego što je Milić pokazao spisak javnosti, on se pojavio na društvenim mrežama. Držao ga je neko u crnim rukavicama, a mi još ne znamo ko je to bio – navodi Đorđević.

On dodaje da je previše vremena prošlo otkad su roditelji dobili usmeno obećanje premijerke da će se otkriti odgovorni i da će biti sankcionisani.

– Zašto interna istraga u MUP-u nije završena do sada, i kada će roditelji dobiti pismeni odgovor od Vlade Srbije na svoje zahteve – pita Đorđević.

Upitan zbog čega je potrebno sprovoditi internu kontrolu u MUP-u kada znamo ko je objavio spisak dece, advokat Viktor Gostiljac kaže za Danas da uvek treba poštovati proceduru ali i držati oko javnosti na rešavanju ovog pitanja.

– Bez obzira na činjenicu da smo svi svedoci ko je na konferenciji za medije objavio spisak žrtava, neophodno je sprovesti i formalni postupak da bi se mogle izreći nekakve sankcije učiniocu. Možda će se u tom postupku utvrditi i odgovornost drugih lica, a sam učinilac će imati pravo da se izjasni. Međutim, ukoliko se primeti da taj postupak traje neopravdano dugo, onda bi se moglo posumnjati da je njegova jedina svrha da prođe što više vremena, da splasne interesovanje javnosti i da se sve okonča bez sankionisanja eventualnog nezakonitog postupanja – ukazuje Gostiljac.

Prema njegovim rečima, zbog toga je neophodno držati fokus javnosti, postavljati pitanja nadležnima i insistirati na rešavanju ovog slučaja.

– Vreme će pokazati da li je namera nadležnih da sankcioniše prekršaj ili će ići po principu “vrana vrani oči ne vadi” – poručuje Gostiljac.

Momčilo Vidojević, predsednik Novog policijsko sindikalnog saveza, ocenjuje za Danas da je Brnabićkina izjava o internoj kontroli “bacanje prašine u oči”, jer je Milić njihov “igrač”.

– Milić je u velikom problemu, jer je počinio krivično delo. On nije smeo u javnost da iznese spisak dece, jer je time prekršio više zakona. Sem njega, krivično delo je počinio i ministar Gašić, koji je prisustvovao konferenciji gde su izneta imena dece – ističe Vidojević.

Prema njegovim rečima, priča oko interne kontrole je pokrenuta zbog pritiska javnosti, “ali od toga neće biti ništa”.

– Nema šta da se utvrđuje i otkriva, već Milić i Gašić moraju da se pozovu na odgovornost. Protiv Milića mora da se pokrene disciplinski postupak i on odmah mora biti suspendovan do okončanja tog postupka – zaključuje Vidojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari