U toku je unutrašnja kontrola u MUP o spisku dece iz Ribnikara, otkrila Brnabić u raspravi o smeni Gašića 1Printskrin RTS

„Mi tražimo političku odgovornost Bratislava Gašića za činjenje ili nečinjenje pred telom onih koji su ga postavili, a to je parlament. I nije na predsedniku Srbije da odlučuje da li ga treba menjati, ili ne. Odgovornost je druga strana demokratije, ali samo u izopačenim društvima se to ne shvata. Razlozi za smenu Gašića tiču se kako sveobuhvatnog stanja i zloupotrebe bezbednosnog sistema, ali i konkretnog reagovanja i nereagovanja u vezi sa targedijama Ribnikaru i Mladenovcu“, rekla je Biljana Đorđević, poslanica Zeleno- levog kluba NDB.

Ona je u u nastavku rasprave o smeni Gašića u Skupštini Srbije, podsetila da se na protestima traži smena Gašića i Aleksandra Vulina.

„Postoje razlike u stilovima Vulina i Gašića, ali je politika ista. Privileguju se kriminalci, a proganjaju neistomišljenici.Kriminalizuju se i protesti , danima govorite o nekoj obojenoj revoluciji, a ono što pokušavate da uradite je da policiji date oreol nedodirljivosti. Tome doprinosi i činjenica da već godinu ipo dana nemamo direktora policije. A na sve to dvojac Vulin -Gašić dva puta pokušava da na mala vrata proširi ovlašćenja policije. Policija ne služi da štiti kriminal , nego građane. Policija ima obavezu i da štiti život ,a u slučaju ovih tragedija nije delovala preventivno“ , rekla je Đorđević i dodala da ovde imamo sveopštu neodgovornost.

Prema njenim rečima roditelji ubijene dece već mesec ipo dana traže rekonstrukciju događaja, i ta rekonstrukcija bi mogla da da odgovor zašto je ubijeno osam devojčića, a jedan dečak i jedan čuvar.

„U Mladenovcu ste izašli kada je to akt terorozma, jer niste mogli da utvrđujete motiv. Šta je taj terorista hteo da prinudi Srbiju. Ovo su pitanja na koje treba da date odgovor“, poručila je poslanica NDB.

Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije, odgovorila je da od poltičke odgovornost niko ne beži.

Politička odgovornost je što tražite sednicu parlamenta, a onda se ne pojavljujete na sednicama iako ste za to plaćeni. Traže valjda smenu vlasti na ulici, a nisu zainteresovani da debatuju u parlamentu o onome što su tražili. Ne želite da razgovarate u skupštini, a ne želite ni dijalog sa predsednikom Srbije koji je pozvao opoziciju na dijalog pre 26 dana. U društvima koji imaju sreću da imaju pravu opoziciju, vlast predloži mere, opozicija kontramere i onda se raspravlja. Još nismo čuli koje su vaše mere. A iz vašeg poslaničkog kluba dolaze kontradiktorni predlozi šta treba da radimo, navela je premijerka.

Ona je optužila opoziciju da zlopotrebljava zahteva roditelja iz škole „Vladislav Ribnikar“ i poručila da ne pokušavaju to da rade.

„Mi smo bukvalno u dnevnom kontaktu sa svim roditeljima. Sa Savetom roditelja, sa predsednikom Saveta roditelja, zamenicom predsednika Saveta roditelja, sa roditeljima iz odeljenja VII-2, sa roditeljima ubijene dece. Razgovaramo sa njima na dnevnoj osnovi. Što se tiče odgovornosti za objavljivanja spiska sa imenima dece, u toku je interna kontrola u MUP,  odgovorni će, naravno, odgovorati za to što je urađeno. Samo da vidimo tačno šta se desilo i ko je odgovoran. Svi će odgovarati i niko ne beži od odgovornosti“, rekla je Brnabić.

Replicirajući premijerki Đorđevićva je rekla da zvaničan potiv predsednika Srbije na dijalog opozicija nije dobila , već je poziv čula samo iz medija.

Ona je poručila premijerki da ne kriminalizuje proteste, na šta je ona odgovorila da ne kriminalizuje ona ništa, već da je opozicija estradizovala proteste registrujući udruženje u kafani Estrada u Šapcu.

U toku je unutrašnja kontrola u MUP o spisku dece iz Ribnikara, otkrila Brnabić u raspravi o smeni Gašića 2
Printskrin RTS

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su sednicu na čijem dnevnom redu je predlog za izglasavanje nepoverenja ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću. To je i jedan od zahteva protesta „Srbija protiv nasilja“ koji su nastali kao reakcija na dva masovna zločina od 3. i 4. maja ove godine u OŠ „Vladislav Ribnikar“ i u okolini Mladenovca.

Zahtev za smenu potpisao je 61 narodni poslanik, a premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da se sa tim predlogom ne slaže i da neće podržati Gašićevu smenu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je ranije da se o smenama u REM-u ili RTS-u može pregovarati, ali da Gašić neće bti smenjen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari