ilustracija Foto: Amel Emrik

Migranti koji su bili smešteni u Velikoj Kladuši, nakon obračuna u kojem je u petak ubijen jedan Marokanac, krenuli su organizovano prema graničnom prelazu Maljevac, između BiH i Hrvatske. Međutim, tamo su ih dočekali pripadnici policije dve države i nakratko blokirani granični prelaz je ponovo u redovnoj funkciji.

„Što se tiče migranata koji su krenuli u pravcu graničnog prelaza Maljevac, mi smo odblokirali prelaz, situacija se već smiruje. Naši policijski službenici su rešili taj problem, kao što je bilo i pre jedno mesec dana, kada je 76 ilegalnih migranata pokušalo da blokira granicu. Naše jedinice za podršku rešile su taj problem. Evo, i sada su policijski službenici koji se nalaze na terenu odblokirali granični prelaz, uz pomoć granične službe, i situacija se stavlja pod kontrolu. Onda ćemo videti kako i šta dalje. Moram reći da mislim da ovo neće biti poslednji pokušaj migranata da pređu na ovaj način, ali ćemo uraditi ono što nam je u nadležnosti“, izjavio je novinarima ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Anel Ramić.

Portparol Granične policije BiH Sanela Dujković za Radio Slobodna Evropa izjavila je da je granični prelaz u funkciji, ali da se do njega ne može doći magistralnim putem, nego alternativnim pravcem iz centra Velike Kladuše. Ona je kazala da zbog cijele situacije trenutno zaseda Operativni štab.

Na Tweeteru je predstavnik Međunarodne organizacije za migracije – UN Agencije za migracije (IOM) u BiH i subregionalni koordinator za zapadni Balkan Peter Van der Auweraert objavio video:

http://

Emina Bužinkić iz Inicijative „Dobrodošli“ iz Hrvatske za Radio Slobodna Evropa kaže da su aktivistima ove inicijative, koji su se u nedelju uveče vratili iz Velike Kladuše, migranti rekli da traže od hrvatske policije da ih pusti da uđu u Hrvatsku.

„Mnogi od njih s kojima smo razgovarali već su imali prilike sresti se sa hrvatskom policijom prilikom neregularnog prelaska granice, kao jedinog mogućeg načina ulaska u Hrvatsku. Međutim, svi oni su rekli kako su im hrvatski policajci odbili primiti zahtjeve za azil i pri tom je njihovo odbijanje bilo praćeno fizičkim nasiljem, te uništavanjem njihovih mobitela, a većina njih je rekla, i krađom njihovog novca“, navodi Bužinkić.

Ona ne očekuje da će hrvatska policija popustiti pod ovim pritiskom i da će otvoriti granice.

„Jer hrvatska policija već dugo provodi politiku takozvane zaštite granica i rabi nasilje. Nadam se samo da ova situacija neće eskalirati u veće nasilje u Kladuši“, kaže Bužinkić i dodaje kako mediji nemaju pristup lokaciji na kojoj migranti protestuju.