Popis u Severnoj Makedoniji pretvara se u potragu za stanovnicima 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Nedelju dana pre kraja popisa u Severnoj Makedoniji registrovano je 1.395.000 građana. Popisano je još i 195.477 makedonskih državljana u dijaspori. Prema popisu iz 2002. godine, u Makedoniji je živelo 2,1 milion stanovnika.

Makedonski statističari su, nedelju dana pred kraj roka za popis stanovništva, popisali svega 1,39 miliona ljudi, odnosno oko 800.000 manje nego na poslednjem popisu, održanom pre punih 20 godina.

Popisivači mogu da „obrade“ oko 100.000 građana dnevno, što praktično znači da je broj stanovnika ove balkanske države u velikoj meri manji nego pre dve decenije.

Istovremeno, u Severnoj Makedoniji registrovano je oko 1,8 miliona glasača, pa bi se, suštinski, moglo ispostaviti da u toj državi ima više birača nego stanovnika.

Makedonski statističari su, u mesecima koji su prethodili popisu, upozoravali da su procene da u ovoj državi živi oko dva miliona stanovnika ozbiljno preterane, navodeći da bi konačni broj stanovnika mogao da bude sveden na oko 1,6 miliona ljudi.

Prema poslednjem popisu, Albanci čine četvrtinu od oko dva miliona stanovnika Severne Makedonije, na osnovu čega je rešeno pitanje dvojezičnosti u priličnom broju tamošnjih opština.

Uprkos tvrdnjama pojedinih političara da bi promene odnosa među etničkim grupama mogle donete unutrašnjopolitičke probleme, premijer Zoran Zaev smatra da se zakoni proistekli iz Ohridskog sporazuma ne mogu menjati retroaktivno, odnosno tvrdi da je popis suštinski čisto statistički proces.

Očekuje se da konačni rezultati budu objavljeni do kraja godine.

Poslednji popis stanovništva u Makedoniji obavljen je 2002. godine, kao deo Ohridskog sporazuma kojim su okončani sukobi makedonskih snaga bezbednosti i albanskih pobunjenika, u kojima je stradalo oko 200, a raseljeno 200.000 ljudi.

Na osnovu tog popisa stanovništa, definisane su i opštine u kojima se albanski upotrebljava kao drugi zvanični jezik.

Strah od ishoda novog popisa bio je jedan od glavnih razloga zbog kojeg su makedonske političke stranke odlagale novu registraciju stanovništva.

U Severnoj Makedoniji 5. septembra počeo je popis stanovništva, domaćinstava i stanova, prvi posle 19 godina.

Terenski popis traje do 30. septembra, do kada će biti omogućeno i samopopisivanje dijaspore preko interneta, koje je počelo 1. marta. U dijaspori je do sada popisana oko 191.000 građana.

Popis je prvobitno bio planiran za april ove godine, ali je odložen za septembar zbog pandemije korona virusa.

Predstavnici vlasti su istakli da će popis biti bezbedan i da će biti poštovani zdravstveni antikovid protokoli i da ne postoji nikakva šansa za širenje virusa, u šta je opozicija izrazila sumnju.

U Severnoj Makedoniji poslednji popis je napravljen u prvoj polovini novembra 2002. godine, a popis koji je trebalo da bude 2011. godine započet je i prekinut dogovorom tadašnjih vladajućih partija, makedonske VMRO DPMNE i albanske DUI.

Prema tom poslednjem popisu, u Severnoj Makedoniji je živelo 2.022.547 stanovnika, u 564.296 domaćinstava i 698.143 stanova. U Skoplju je tada živelo 506.926 građana.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

7 reagovanja na “Popis u Severnoj Makedoniji pretvara se u potragu za stanovnicima”

  1. To su rezultati ozbiljne politike isto kao i u Hrvatskoj, Srbiji, Bih i Crnoj Gori. Do kraja veka ce poceti da se useljavaju neki drugi narodi i mislim da ce se i politika lokalnih drzavica promeniti.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.