Foto: Skupština Crne Gore

U kontekstu nedavno usvojene Rezolucije o pravima žena na Zapadnom Balkanu na Komitetu za ženska prava i rodnu ravnopravnost Evropskog parlamenta, političarke zemalja regiona, parlamentarke, predstavnici državnih institucija i civilnog društva razmenili su iskustva i mišljenja o ključnim izazovima u izgradnji društva jednakih mogućnosti za žene i muškarce i ukazali na mogućnosti da zajedno rade i učestvuju u rešavanju problema sa kojima su suočene žene u regiji Zapadnog Balkana.

Poslanice Nataša Mihailović i Stefana Miladinović, kako je navedeno, poslale su snažnu poruku o važnosti još čvršćih saveza sa ženama regiona i uzajamne podrške, podsticanja dijaloga i očuvanja mira u regionu kao i značaju koji Srbija daje implementaciji ciljeva održivog razvoja.

Mihailović je navela da je Srbija prema zastupljenosti žena u politici i javnom životu u vrhu zemalja Evrope i da se u izveštajima medjunarodnih organizacija navodi kao dobar primer napretka i unapredjenja rodne ravnopravnosti.

Ona je ocenila da više žena u politici doprinosi trajnom miru i stabilnosti i donosi ne samo novi kvalitet u odlučivanju i upravljanju već vodi ka funkcionalnijem i boljem društvu.

Istaknuto je da su žene najveća grupa gubitnika razvoja bez mira, ravnopravnosti i konsenzusa o ključnim pitanjima koja se tiču bolje budućnosti i prosperiteta svih nas pojedinačno i celog regiona.

Stefana Miladinović istakla je ogroman značaj i odlučnost Srbije i srpskog parlamenta u implementaciji ciljeva održivog razvoja, kroz Vladino telo za Održivi razvoj i formiranu skupštinsku fokus grupu.

„Bez obzira na našu stranačku pripadnost i ideološka uverenja, svesne značaja ženskog političkog aktivizma u rešavanju životnih pitanja naših sugrađana, izbegavajući različitosti, a pronalazeći zajedničke ciljeve, uspele smo da, u proteklih 6 godina, izbegnemo zamke dnevnopolitičkih prepiranja i postignemo brojne dogovore i rezultate konsenzusom“, rekla je Miladinović.

Na sednici je načelno prihvaćen njen predlog da se nastavi sa inicijativom okupljanja žena parlamentarki Jugoistočne Evrope, koju je pokrenula upravo Ženska parlamentarna mreža Skupštine Srbije sa idejom da svake godine drugi nacionalni parlament organizuje skup i sa kojom se zastalo nakon dve godine.

Povezani tekstovi